"Вън окупационните сили!", "Улиците винаги ще бъдат наши!", "Затворено поради революция", гласят лозунги на демонстрантите, които развяват сепаратистки знамена. Една от демонстрациите е пред централата в Барселона на управляващата в Испания Народна партия.

Студенти се събраха на протест на Университетския площад и след това се разделиха на няколко лъча в каталунската столица.

Демонстрации имаше и срещу националната полиция и Гражданската гвардия.
Враждебността на местните жители към представителите на силите за сигурност непрестанно расте след белязаната им от насилие намеса за спиране на референдума за независимост в неделя, който бе забранен от испанския съд, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Според местните власти при груби действия на националната полиция и Гражданската гвардия са пострадали близо 1000 души.

От 23.00 ч. снощи (полунощ българско време) стотици демонстранти се събраха пред хотел в Пинеда дел Мар на 70 км северно от Барселона, където бяха отседнали около 200 полицаи.

Вижте снимки от протестите >>>

Според пожелал анонимност служител на хотела два часа по-късно демонстрантите били все още многобройни и се държали заплашително, до степен да се наложи регионалната каталунска полиция да отцепи двете улици около хотела, за да защити колегите си от националната полиция.

Ръководството на хотела е поискало от полицаите да освободят стаите си до 16.00 ч. днес.

Демонстрации е имало и пред полицейски участъци в други градове в Каталуния според полицейския синдикат СУП.

"Вън окупационните сили", се скандира на тези протести, на които журналисти от национални медии също са обиждани и заплашвани.

Говорителят на Гражданската гвардия Хосе Кобо потвърди за прояви на тормоз срещу сили на реда, които според него са били заплашвани от местното население и от кметове сепаратисти.

Регионалното управление на националната полиция в Барселона стана един от главните притегателни центрове за протестиращите каталунци, предаде ТАСС.

Днес хиляди души се събраха пред издигнатите около сградата ограждения и скандираха "Убийци", "Фашисти", "Страхливци", "Хайде, излезте", "Окупационните сили - вън от Каталуния".

Полицаите от другата страна на огражденията не реагираха на обидите и неприличните жестове на протестиращите и отказаха да дават изявления.

Митинги днес имаше и на други места в Барселона, включително пред регионалната централа на управляващата Народна партия, където протестираха около 5000 души по данни на испански медии.

Стачката засегна и много сектори на икономиката. Пристанищата в Барселона и Тарагона работят при минимален режим, същото важи и за товарния превоз. 

Затворени обаче са 59 автомагистрали, всички университети, а от сферата на здравеопазването в стачката се включиха 75 на сто от работещите.

Испанският министър на вътрешните работи Хуан Игнасио Соидо Алварес обвини сепаратисткото правителство на Каталуния, че подстрекава към бунт жителите на автономната област.

Критиките бяха отправени след зачестяването на случаи на насилие срещу служители на испанската полиция.