Уволнения в ”Пирогов” заради върнат пациент, който почина

stat
11:39  |  27 септември 2017 | Общество / Редактор Надежда Христова /  
Спас Добрев бе върнат от ”Пирогов” и по-късно почина Спас Добрев бе върнат от ”Пирогов” и по-късно почина
Сн.: Павлин Даскалов, Dir.bg Павлин Даскалов

Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов уволни дежурния екип в кабинета по кардиология и вътрешни болести в спешното отделение заради починалия Спас Добрев.
На 16 септември на 74-годишния Спас Добрев му прилошава и започва да диша трудно. Съпругата му Евелина се обажда многократно на тел. 112, но линейка идва едва след 80 минути. Екипът откарва пациента първо в "Пирогов", тъй като семейство Добреви живее в близкия кв. "Лагера".

Спас Добрев е закаран в кардиологичния кабинет на спешното отделение на "Пирогов".

"Пред кабинета и вътре нямаше пациенти. Въпреки това ни посрещнаха с думите: „Защо ни го карате, той има ли сърдечно заболяване? Казах, че има „сърдечна недостатъчност”, носех подредена папка с всичките му епикризи, лабораторни изследвания, скенери, заключения на специалисти и т.н. Обясних, че до преди ден е бил на кръвопреливане в УМБАЛ „Св. Иван Рилски”. „Ами, карайте си го там” – беше отговорът. „Може да му е паднал хемоглобинът, кой знае вчера е бил 85, но днес може да е 30. Не е за нас, вземайте си го, колеги!” Лекарката от Бърза помощ възрази, че линейката им не е оборудвана и че пациентът няма да издържи до друго лечебно заведение и ще умре по пътя. Отговорът беше: „Че при нас ли да умре…”, разказва в отвореното си писмо до здравния министър Евелина Добрева.

Екипът на Бърза помощ отново качва пациента в линейката и го откарва в Александровска болница, където Спас Добрев е приет, но малко по-късно умира.

Заради случая министърът на здравеопазването проф. Николай Петров разпореди спешни паралелни проверки в Центъра за спешна помощ, „Пирогов“ и УМБАЛ "Александровска" на Изпълнителна агенция „Медицински одит” (ИАМО).

Междувременно вътрешната проверка в "Пирогов" е констатирала, че дежурният екип в кардиологичния кабинет на 16 септември не е извършил регистриране в болничната информационна система на докарания от екип на Бърза помощ Спас Добрев. Също така не са документирани резултатите от извършения преглед и не са проведени лабораторни изследвания на пациента, съобщават от пресцентъра на болницата.

При проверката е установено още неспазване на техническите и технологичните правила и неизпълнение на трудовите задължения на дежурния екип.

На базата на резултатите, директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов издаде заповеди за административни наказания – уволнения на служителите от дежурния екип. Имената на уволнените лекари и медицински сестри не се съобщават.
Последно в Общество


Владимир Чуков: Турската операция в Сирия разбута пластоветe

Турция ще иска да приключи бързо тази операция в Африн, твърди арабистът проф. Владимир Чуков.