Това заяви в интервю за ДИР.бг политологът Димитър Ганев. 

- Как бихте коментирали скандала между премиерът Бойко Борисов и  президента Румен Радев за "Грипен"?


- Ситуацията е нова. До този момент, като че ли имаше разделение на ролите между Борисов и Цветанов в отношението им към президента. Цветанов беше острието в критиките към Радев, докато министър-председателят пазеше добрия тон, като дори инициира среща за своеобразно помирение между институциите. В последните дни обаче и Борисов се включи в критиките към президента.

Струва ми се, че подобно напрежение беше по-скоро очаквано. От една страна Радев търси възможности да се покаже като коректив и понякога като контрапункт на правителството, за да продължи политическата си линия, която го доведе до президентския пост, а именно – да бъде носител на някаква промяна в българската политика.

От друга страна Борисов вероятно вижда в Радев евентуален конкурент на политическото поле в средносрочен и дългосрочен план. Именно заради това подобни епизодични конфликти вероятно ще ни съпътстват в следващите месеци, а дори години.

По всичко личи, че Радев се чувства в свои води, когато става въпрос за военновъздушна техника и това е нормално. Въпросът е, че президентът все повече трябва да излиза от ролята си на бивш командир на ВВС и е необходимо да навлиза в други теми, които са не по-малко важни за страната ни.

- Започна новия политически сезон с писмо на Слави Трифонов, ще влезе ли  шоуменът в политиката? Има ли нужда България наистина от нови политици?

- Заявката на Слави Трифонов за влизане в политика поставя повече въпроси, отколкото да дава отговори. Най-важният от тях е дали г-н Трифонов ще участва в лично качество в новия проект или по-скоро ще подпомага и ще подкрепя някаква група от хора в следващи избори.

Струва ми се обаче, че ако той не поеме лидерството в един такъв проект ще бъде много по-трудно да се постигне някакъв значим политически пробив. Няма никакво съмнение, че Слави Трифонов разполага с политически потенциал. Разпознаваем е, популярен е. Постигна значим успех с референдума. Освен това търсене за нещо ново в България винаги има.

Въпреки това обаче трябва да се има предвид, че едно е Слави Трифонов като шоумен с достъп до огромна аудитория всекидневно и съвсем друго е Слави Трифонов в политическа роля, в битка със сериозни конкуренти като ГЕРБ и БСП.

Нещо повече – избори се печелят със структури, с хора по места. Кои ще са тези хора? Това стои като предизвикателство пред всеки нов проект. Трябва да изчакаме отговорите на всички тези въпроси, за да можем да коментираме по-сериозно политическите заявки на Трифонов.

- И през първите сто дни България не изгради ясна политическа позиция и  лобиране в ЕС за Шенген и Еврозоната? Нужна ли е такава и трябва ли  България да влезе в Еврозоната и Шенген?


- Видяхме, че в последните няколко седмици получихме силна подкрепа от две ключови за европейската политика фигури – френският президент Макрон даде своята подкрепа за членството ни в Шенген при посещението си във Варна, а в обръщението към Европейския парламент за състоянието на съюза, Жан Клод Юнкер също с категоричност заяви нуждата от членството ни в механизма.

Проблемът остава един и същ – Холандия. На всички в Европа вече е напълно ясно, че сме изпълнили всички технически критерии. Нещо повече – България се доказа и като надеждна външна граница на ЕС по време на най-мощния мигрантски натиск.

По всичко личи, че проблемът се корени в липса на доверие към правораздавателната ни система. Остава да се надяваме, че продължаването на съдебната реформа и приемането на антикорупционно законодателство ще изиграе своята роля.

Колкото до еврозоната, там хоризонтът е доста по-дълъг. България има с какви аргументи да настоява за членство. Ние сме една от страните с най-нисък дълг като процент от БВП и с нисък бюджетен дефицит в сравнение с доста държави, които са част от еврозоната. Въпреки това, ние трябва да минем през механизма ERM 2 или т.нар. „чакалня“ и чак след това да пристъпим към пълноправно членство. За жалост цялата тази процедура едва ли ще бъде премината в следващите 6-7 години.