Демонстранти преминаха на протестно шествие през мол в района на Сейнт Луис вчера, а рокгрупата Ю Ту отмени планирания си концерт в американския град, след като полицията влезе в сблъсъци с тълпа, разгневена, защото местен бял бивш полицай бе оправдан от съда за застрелването на чернокож през 2011 г., съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Вижте снимки >>>

Във втория ден на протести след обявяването на съдебното решение, няколкостотин души преминаха през мола "Уест каунти сентър" в предградието на Сейнт Луис, Дес Перес, размахвайки юмруци и крещейки "Животът на чернокожите е от значение" и "Наш дълг е да се борим за свобода".

Малко след това те преминаха и през мола "Честърфилд" и през фестивал за регионална ресторантьорска храна. Няма сведения за арести на демонстранти, съобщи Асошиейтед прес.

В района на протестите имаше полицейско присъствие, но не се стигна до сблъсъци, за разлика от предната нощ, когато 10 служители на правоохранителните органи бяха ранени и поне 23 души бяха арестувани.

Ирландската рокгрупа Ю Ту отмени планирания си за събота вечерта концерт в Сейнт Луис. "Не можем да рискуваме безопасността на привържениците си. Съжаляваме за това решение, но смятаме, че то е единственото правилно", се казва в изявление в сайта на групата.

Инцидентът, заради който чернокожите в Сейнт Луис излязоха на улиците, стана през декември 2011 година. Полицаят Джейсън Стокли и партньорът му заподозрели Антъни Ламар Смит за разпространение на наркотици и се опитали да го задържат.

След гонитба с коли Стокли прострелял пет пъти Смит. Пред съда бившият полицай обясни, че заподозреният е държал пистолет преди гонитбата и той се е почувствал в опасност, поради което е стрелял.

Обвинението твърдеше, че Стокли е подхвърлил оръжието в колата на Смит, но съдията заяви, че не са представени убедителни доказателства в подкрепа на това твърдение.