Испанската прокуратура съобщи, че разследва над 700 кметове в Каталуния за съдействие при организирането на референдума за независимост, обявен от Върховния съд за незаконен.

На полицията е наредено на полицията да арестува всеки от тях, който откаже да сътрудничи, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Просепаратистката коалиция, която управлява автономната област, обяви, че въпреки забраната гласуването ще се състои, и поиска от 947-те кметове в Каталуния да подготвят всичко необходимо за допитването.

Правителството на премиера Мариано Рахой се закани да спре референдума и днес главният прокурор Хосе Мануел Маса възложи на провинциалните прокурори да разследват 712 кметове, които вече да осигурили места за гласуване на 1 октомври.

Той нареди на полицията да ги арестува, ако не се явят да дадат показания.

Същевременно премиерът на Испания Мариано Рахой призова хората в Каталуния да се въздържат от участие в планирания за 1 октомври референдум за независимост на областта.

"Ако някои ви призовава да гласувате, не го правете, защото референдумът няма да се състои, понеже е един абсолютно незаконен акт", каза Рахой.

Испанският крал Фелипе Шести за пръв път коментира предизвиканата от намерението на Каталуния да произведе референдум за независимост политическа криза, като заяви, че трябва да се уважава конституцията на страната, която забранява отцепването, предаде Асошиейтед прес.

В реч на церемония за връчване на национални културни награди той каза, че конституцията "ще възтържествува" срещу всеки опит да бъде разцепена Испания.

Правата на всички испанци ще бъдат защитени срещу "всеки, който се отклони от конституцията и другите закони", подчерта кралят.