Демонстрацията, която бе подкрепена от ирландския певец, текстописец и политически активист Боб Гелдоф, премина през центъра на града и се отправи към британския парламент, където се спря на Парламентарния площад.

Вижте снимки >>>

Демонстрантите, събрали се пред сградата на парламента, бяха облечени в синьо и жълто - цветовете на ЕС, и размахваха знамена на ЕС, посочва ДПА, цитирана от БТА.

Някои държаха големи плакати с лозунга "Излизане от Брекзит" ("Exit from Brexit").

Организаторите оценяват участието на около 50 000 души. Целта на т. нар. Народен марш за Европа е да "се обединим, да преосмислим и отхвърлим" Брекзит, според организаторите, цитирани от Асошиейтед прес.

Лидерът на Либерал-демократическата партия на Великобритания, сър Винс Кейбъл, заяви, че има все повече хора, които са притеснени от влиянието на Брекзит, предаде Би Би Си, цитирана от Агенция „Фокус“.

Бившият министър от Либерално-демократичната партия сър Ед Дейви каза, че е „преминал от яд към стрес, от ярост към отчаяние“.„След като започнаха преговорите за Брекзит се появи и трета емоция, която почувствах – смущение.„Смущение от лидерите на страната ни. Смущение за Великобритания.“

Протестът е в неудобен момент за правителството, тъй като в понеделник за първи път долната камара на парламента трябва да гласува закон за излизане от ЕС, отбелязва ДПА.