Дига, разположена на реката Бразос на юг от град Хюстън, в американския щат Тексас, беше пробита вследствие на силните дъждове, дължащи се на урагана Харви.

Местните власти призоваха жителите спешно да се евакуират от заплашените от заливане райони, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Мат Себеста, главен администратор на окръг Бразория, призова живеещите в района на Колумбия лейкс да напуснат.

"Те трябва да напуснат. Идете на по-високо разположени места в Ангълтън", административния център на окръга, призова той в интервю, излъчено по телевизията.

Колумбия лейкс се намира на около 80 км от град Хюстън, близо до река Бразос. Реките в района на Хюстън продължават да повишават равнището си.

Властите на окръг Харис предупредиха жителите на шест северни квартала на Хюстън да напуснат районите около две водохранилища, които са започнали да преливат.

Равнището на водата във водохранилищата е рекордно високо, въпреки че от вчера инженерите изпускат вода, за да облекчат напрежението върху дигите, отбелязва Асошиейтед прес.

Изпускането на вода означава, че ще бъдат наводнени още жилища и улици. Някои жилища ще останат под вода до един месец, каза Джеф Линднър от отдела за борба с наводненията на окръг Харис.

Спасителните екипи оказват помощ на хиляди попаднали в клопката на природното бедствие.

Синоптиците предупреждават, че лошото време ще се задържи в региона в продължение на няколко дни. Валежите се очаква да продължат. Властите съветват жителите да се качат по покривите на жилищата.

Полицията призовава тези, които притежават лодки да се включат в мащабните спасителните операции.