Това съобщава "Правен свят", като се позовава на справка в деловодната система на спецсъда.

Съдия Николай Димитров е прекратил делото заради противоречия в обвинителния акт, обявиха от Специализирания съд.

Специализираната прокуратура внесе обвинителния акт срещу Александров и трима служители на фонда в началото на месеца, като обвиненията са за организирана престъпна група, която неправомерно е харчила пари на фонда, прехвърляла задължения към здравната каса и е вършила длъжностни престъпления.

Обвиненията срещу Александров са общо 6, а подсъдими с него са още Катерина Котева - главен експерт във фонда, която той неправомерно е определял за своя заместничка, Татяна Радева - старши експерт "Икономист, организатор на труда" и Станислава Горанова - главен експерт "Специалист обработка на данни" и контрольор на дейността на фонда.


Радева и Горанова са обвинени за участие в престъпното сдружение, като с подписите си са оформяли документи, с които неправомерно са изплащани суми от бюджета на институцията, твърдят от прокуратурата.
 

Според обвинението Павел Александров лично е мотивирал тримата си колеги да участват в престъпното сдружение като подписват и узаконяват неправомерното изразходване на пари от бюджета на фонда.


Това, според прокуратурата е ставало, като лекари от различни болници били командировани без право и с пари на фонда за участие в международни семинари или като придружители на болни деца.


Александров е сключвал и договори на фонда с фирма за съдействие при лечението на деца в чужбина, главно в турската болница "Аджъбадем". Договорите били сключвани без провеждане на обществени поръчки и така за две години през 2014 г. и 2015 г. са били изплатени над 450 000 лева. Плащанията продължили и след указание на МЗ да бъдат спрени, тъй като не са съобразени със Закона за обществените поръчки.
 

Александров взимал и еднолични решения за изпращане на деца за лечение в чужди болници по неясни критерии и без да е посочена спешна необходимост. С пари на фонда е било финансирано и двегодишно обучение по английски и немски език на служители, при положение че в длъжностната им характеристика е записано изискването за владеене на съответния чужд език.


Според обвиненията плащания на фонда са били прехвърляни към бюджета на НЗОК. Александров и Котева попълвали сами формуляри, с които задължавали НЗОК да плаща на болници в чужбина за лечението на деца, изпратени там от фонда.
 

Разследването започна през пролетта на миналата година, когато бяха задържани осем души, начело с Александров. Тогава от държавното обвинение съобщиха, че до него се е стигнало след доклад на Инспектората на Министерството на здравеопазването, в който имало набелязани десетки нарушения и злоупотреби, някои, свързани с транспортиране и настаняване на болни деца в клиники във Франция и Турция.