Нужни са повече легални пътища за подаване на молби за убежище, отбелязва той в разговор с ДВ.

ДВ: Либийската брегова охрана разшири значително зоната за сигурност по либийското крайбрежие и забрани на неправителствените организации да навлизат в либийски води. Ще спасява ли сега Фронтекс бежанци, ако техните лодки потънат?

Фабрис Лежери: Фронтекс оказва помощ на страни, подложени на силен миграционен натиск. Ние сме предоставили на Италия 13 кораба, три хеликоптера, два самолета и 450 гранични полицаи. Подпомагаме италианските власти при наблюдението на външните граници, при спасяването на изпаднали в беда, както и при идентифицирането и регистрацията на мигрантите в няколко сборни пункта в Сицилия.Освен това помагаме за разкриването на каналджийски мрежи в страните, от които произхождат мигрантите, и в транзитните страни. Спасяването на изпаднали в беда е задължение на всички, които се намират в открито море. Само през миналата година Фронтекс е участвал в спасяването на 90 000 души в Италия и Гърция. Наблюдението и охраната на границите обаче, не е панацея. Само едно глобално решение може да овладее бежанските потоци.

ДВ: Трябва ли хуманитарните организации да се ангажират повече в кризисните региони като Йемен, Уганда, Южен Судан и по-малко в Средиземно море?

Фабрис Лежери: Нека да повторя още веднъж. Спасяването на хора, изпаднали в беда, е дълг за всички намиращи се в открито море кораби. Няма съмнение, че каналджиите използват трагедията и отчаянието на бежанците и мигрантите и се обогатяват значително. По наши изчисления, каналджиите са спечелили от мръсния си бизнес само през 2015 година между 4 и 6 милиарда евро. Ситуацията по всички външни граници на ЕС е много напрегната. Не само в Италия, но вече в значителна степен и в Испания и Гърция. Въпреки че каналджиите в Мароко, Алжир, Либия, Египет и Турция не са обединени в някаква организация, те имат нещо общо помежду си. Те не се грижат за сигурността на мигрантите. Те натоварват 150 души на надуваема лодка за десет души и ги пускат в морето при лоши метеорологични условия. Много често лодките потъват малко след като са напуснали крайбрежието на тези страни. И това води до ужасни трагедии. Решението на този въпрос трябва да съдържа много различни елементи. Първо трябва да бъдат премахнати причините за миграцията, тоест войната, конфликтите, бедността и глада. И след това трябва да бъдат създадени легални пътища, по които бежанците да подават молби за предоставяне на убежище, за да не попадат в престъпните мрежи на търговците на хора. Всички знаем, че тези цели са свързани с големи предизвикателства. Фронтекс помогна за арестуването на 600 души, обвинени в търговия с хора. И нашата служба няма да прекрати борбата срещу този вид престъпност.

ДВ: При наблюдението и охраната на външните граници Фронтекс трябва да си сътрудничи и с правителства, които не изповядват европейските ценности. Докъде се простира границата на това сътрудничество?

Фабрис Лежери: Сътрудничеството със страни извън ЕС е неотменна съставна част от дейността на Фронтекс. Ние имаме споразумения с общо 18 държави. Целта ни е да споделяме натрупания положителен опит от успешните проекти, да обучаваме силите за сигурност в охраната на границите и за спазване на основните човешки права. Концентрираме се върху това, което може да бъде подобрено. Поставили сме си за цел да разширим сътрудничеството, както със страните извън ЕС, така и с транзитните държави. През миналата година Фронтекс командирова офицери за свръзка в трети страни, сред които са Турция, Сърбия и Нигер.

ДВ: Получава ли Фронтекс достатъчно средства от страните-членки на ЕС, за да изпълнява мисията си?

Фабрис Лежери: На 15 декември 2015 година ЕК представи законопроект за създаването на европейска брегова и гранична охрана. Предложението беше одобрено от Европейския парламент и от Съвета на Европа за рекордно краткото време от девет месеца. Новата европейска брегова охрана, която разширява правомощията на Фронтекс, беше създадена на 6 октомври 2016 година. Това е еднозначен сигнал за подкрепата от страна на европейските политици и за разширяването на нашите задачи. Сега по външните граници на ЕС са разположени 1 800 гранични полицаи, които са командировани от 28-те страни-членки на ЕС и от четири асоциирани в Шенгенското пространство държави. Зад гърба ни е не само Брюксел. Ние работим в тясно сътрудничество с много европейски столици.

*Текстът е публикуван тук>>