Руско оръжие блокира GPS-системи на американски кораби

stat
17:42  |  13 август 2017 | По света / Редактор Мануел Насименто /  
”Спящите сателити” на Русия могат да причинят пълен хаос на Запада ”Спящите сателити” на Русия могат да причинят пълен хаос на Запада
Сн.: Руски дневник

Проблемите с функционирането на GPS-ите на кораби в Черно море може би са свързани с изпробването на кибероръжие от Русия.
Това предполага британският журналист Дейвид Хемблинг, цитиран от Рамблер и Руски дневник.

"Съобщенията за проблеми със спътниковата навигация в Черно море навеждат на мисълта, че Русия може би изпробва нова система за "спуфинг" на GPS", пише Хемблинг в статия, публикувана в списание "Ню Сайънтист" (New Scientist).

Журналистът предполага, че става въпрос за "нова форма на електронно оръжие". Той е убеден, че в близко бъдеще технологията ще е достъпна както за развитите страни, така и в по-изостаналите държави.

На 22 юни се появи информация, че най-малко 20 кораба са изпитали проблеми с работата на своите системи за GPS навигация. Всички те са били в Черно море, когато оборудването им показало, че се намират на летище Геленджик.

Британският журналист твърди, че това е първият случай в историята на масова манипулация на GPS навигации.

Технологията може да заблуди средствата за насочване на множество ракети, бомби и дронове на НАТО, които функционират с помощта на GPS. Авторът на статията твърди, че подобна система действа около московския Кремъл.

Спуфинг атаката представлява фалшифициране на местоположението на обект или човек с цел извличане на незаконно предимство.


Последно в По света


Най-големите атентати в Европа през последните години

Атентатът в Барселона, при който загинаха 13 души, а десетки бяха ранени, върна спомените и за другите терористични актове в Европа през последните години.