Държавният глава, който участва в честването за 138-ата годишнина от създаването на Военноморските сили, каза това във връзка с отказа му да наложи вето на промените в Закона за съдебната власт, предаде Агенция "Фокус".

„Всички очакваме и се надяваме да имаме независим магистрати, но не и недосегаеми. Мисля, че в този дух е и целта на закона. По никакъв начин не се ограничават правата на магистратите. Това, че ще декларираш в коя организация членуваш, не означава, че има забрана за това членство. Това трябва да е ясно. Напротив. Това е един дух на прозрачност за практикуването на тази много важна професия“, коментира държавният глава.

Във връзка с това, че членовете на ВСС ще могат да избират къде да се върнат на работа, след като изтече мандата ми, той отбеляза:

„Изобщо не намирам, че това е привилегия. Имаше опит за привилегии през 2012 година, когато тогавашния президент наложи вето, само че там законът позволяваше да се връщат и да заемат длъжност с една степен по-висока. Тук говорим за същата степен на длъжност, така че не виждам привилегии“.

„Освен това, съгласно законите редица длъжности в държавната администрация се връщат след своя мандат на същите длъжности или равни по степен длъжности. Не виждам тук да говорим за никаква привилегия. Освен това по време на мандата не се извършват атестации, а без тях няма кадрово развитие. Нека да отчитаме и това. Означава ли това, че ние лишаваме тези хора, които са много важни, и поставяме някаква спирачка за тяхното развитие. Не трябва да го допускаме“, заяви още президентът Радев.

Във връзка с наложеното вето върху Закона за опазване на околната среда той коментира:

„Никога не съм бил против бързото и експедитивно изграждане на важните инфраструктурни проекти, но това трябва да става при една добра законност и в никакъв случай нито един закон не трябва да подкопава устоите на правовата държава“.

„Ако прочетете внимателно и самия закон и наложеното вето, ще видите, че в никакъв случай не атакувам въведения ускорен срок. Вярвам, че законодателят ще предостави такива условия, че да имаме и две съдебни инстанции, и спазване на този срок“, заяви още държавният глава.

По думите му, когато има приоритетни обекти, това означава, че може да има съответно и приоритетно решение на съда, специално за тях.