Причината е, че при проверката на един от трите плажа за природосъобразен туризъм беше констатирано, че има каравани, разположени в терена на частна фирма, монтирани са и тоалетни.

Това показа изненадваща проверка на министъра на туризма Николина Ангелкова и екипа й. Инспекцията бе извършена съвместно с кмета на Община Царево Георги Лапчев, представители на РИОСВ, РЗИ, МВР, областна управа.

Открити са нарушения на морски плаж „Корал“, незаконно се черпи електроенергия и вода. При инспекцията се констатира незаконна постройка, разположена в имот държавна собственост, от която нерегламентирано се черпи електроенергия.

По този повод Министерството на туризма ще подаде незабавно сигнали до електроразпределителното дружество ЕВН и до кмета на Община Царево Георги Лапчев, МВР и прокуратурата.

Ангелкова коментира, че ситуацията на „Корал“ от днес доказва за пореден път необходимостта от ясен регламент къде може да се къмпингува. Идеята е със Закона за изменение и допълнение на Закона за туризма да се облекчи режимът за изграждане на къмпинги, но те да бъдат само на регламентирани места с необходима инфраструктура и хигиенно-санитарни условия.

През септември 2017 г. работната група, създадена със заповед на министър Ангелкова, трябва да излезе с предложение за регламент на къмпингуването или да препотвърди вече гласувани миналата година текстове. В комисията участват експерти от различни ведомства и представители на екологични и други неправителствени организации.