ДИР.БГ потърси мнението на бившия социален министър и вицепремиер в кабинета "Борисов 2" Ивайло Калфин.

- Г-н Калфин, "свещена крава" ли са социалните придобивки, завоювани от синдикатите и нормално ли е те да се променят?

- Всичко може да бъде променяно и няма отношения, които да бъдат заковани завинаги. Въпросът е в каква посока се променя и каква е логиката на промяната. Не мисля, че в България има прекалено много социални права. Ако погледнем в сравнение с европейските страни, има страни в които работниците са много по-защитени, отколкото тези в България, има и страни, където са по-малко защитени. Ние сме някъде по средата.

- Мислите ли, че има някои социални права, които могат да бъдат отменени?

- Общо взето сигурно има. Както и могат да се появят нови права, които да бъдат завоювани. Особено сега с напредването на новите технологии и цифровата икономика. Всеки отделен случай обаче трябва да се разглежда конкретно.

- Какво смятате за надбавките за стаж. Трябва ли те да бъдат премахнати?

- Според мен не. Защото те са една минимална гаранция, че доходите на хората ще се увеличават и поне ще покриват инфлацията. Премахнатите преди няколко години надбавки за прослужено време за държавните служители направиха изключително големи диспропорции и хаос в системата на заплащане.

Що се отнася до работодателите и техните гръмки позиции те имат достатъчно права и не начисляват надбавките на новопостъпилите работници. Ако толкова им тежат работниците, те включително имат право и да им намаляват заплатите. Не виждам начин, по който работодателят да не може да си реши проблема, ако действително е сериозен.

- Какво е вашето мнение за минималната заплата и минималните осигурителни прагове, по каква формула да се изчисляват?

- Според мен първо трябва да се ратифицира една конвенция на Международната организация на труда, която дава най-широката рамка на някакво обективно определяне на минималната заплата. Оттам нататък конкретната формула не може да бъде чисто математическа. Тя при всички случаи ще има някакъв обем на договаряне.

Доколкото знам социалният министър Бисер Петков е предложил 3 нови варианта за определяне на минималната заплата и социалните партньори трябва да намерят компромис и да намерят формула, която е приемлива за всички. Но тя не може да бъде автоматична, както е швейцарското правило за пенсиите.

- Какво е вашето мнение за пенсионната система - трябва ли тя да бъде променяна на капиталов принцип или да остане солидарна, както е в момента?

- Всички модели с капиталова пенсионна система показаха нейния пълен крах. По принцип пенсионните системи винаги са солидарни в един или друг обем. В България 50% от сумите за пенсии се плащат от пенсионните вноски, постъпили в НОИ, а 50% се плащат от бюджета, което също е солидарен принцип, тъй като това са нашите данъци.

Вторият и третият стълб, където има индивидуални средства, когато реално започнат да изплащат пенсии, тогава ще докажат колко са ефективни.

- С какво се занимавате, г-н Калфин, в момента?

- В момента се занимавам с неща каквито съм правил и преди това. Работя с европейския бюджет и съветвам комисаря Гюнтер Йотингер по новата бюджетна рамка и новата бюджетна процедура. Работя и в България по проекти, свързани с новите технологии.