"Изказвам благодарност за работата на Шон от името на моето правителство и на американския народ. Пожелавам му по-нататъшни успехи в бъдеще, когато той ще има нови възможности за изява. Вижте само високия му телевизионен рейтинг", гласи декларацията на президента, прочетена от новата говорителка на Белия дом Сара Сандърс.

Според Франс прес в декларацията Тръмп изразява съжаление, че работата на Белия дом не получава достатъчно признание шест месеца след неговото встъпване в длъжност и съставянето на правителството.

В Белия дом няма вътрешни разправии, увери новият директор на комуникациите Антъни Скарамучи, след като обяви назначаването на Сара Сандърс за говорителка на президента.

Подалият оставка говорител на Белия дом Шон Спайсър съобщи в Туитър, че ще продължи да работи на този пост до август. Той написа, че за него е било чест и привилегия да работи за президента на САЩ Доналд Тръмп и за своята страна, посочва ДПА.

Спайсър каза в кратък разговор по телефона с Асошиейтед прес, че ще е добре за назначения днес директор на комуникациите на Белия дом Антъни Скарамучи да организира на чисто дейността си.

"Всичко ще е чудесно, той е човек на място", Заместничката на Спайсър - Сара Хъкаби Сандърс ще води пресконференциите, предавани на живо от Белия дом в петък сутринта, добавя АП.

Сандърс изпълняваше повечето задължения на говорителя през последните седмици, а пресконференциите напоследък не се предаваха на живо. Последният брифинг в Белия дом с включени камери бе на 29 юни.

Шефът на канцеларията на Белия дом Райнс Прибъс каза, че подкрепя стопроцентово новия директор на комуникациите. Той каза това веднага след като Спайсър подаде оставка, несъгласен с назначаването на Скарамучи, отбелязва АП.

Прибъс и Спайсър са работили години наред заедно в Националния комитет на Републиканската партия. Прибъс се е противопоставял на назначаване на Скарамучи в правителството, но въпреки това той каза, че с новия директор на комуникациите са много добри приятели, добавя АП.

Оставка и в юридическия екип на Тръмп

Важен член на юридическия екип на Доналд Тръмп подаде оставка в момент, когато американският президент изглежда се опитва да повлияе на разследването на специалния прокурор за руска намеса в американските избори, предаде Франс прес.

Марк Корало, който съгласуваше външната комуникация на юридическия екип на президента във връзка с тази криза, посочи в имейл до АФП, че напуска поста, без да назове причините за решението си.

Тръмп предприе рискован ход в интервю за в. "Ню Йорк таймс" вчера, предупреждавайки следователите от екипа на специалния прокурор Робърт Мълър да не се занимават с финансите на семейството му.

Специалният прокурор беше назначен в средата на май от министерството на правосъдието да оглави федералното разследване (което преди това се ръководеше от ФБР) за евентуален таен сговор между приближени на милиардера и Русия в предизборната кампания през 2016 г.

Някои виждат в предупреждението на президента опит да се окаже натиск и дори да се възпрепятства разследването, което вгорчава управлението му.

Тръмп многократно отрече да е извършвал нещо осъдително, но се затруднява да обясни защо най-големият му син и ключови членове на предизборния му екип са се срещали с приближени на Москва, загатнали, че разполагат с компрометираща информация за съперничката му на изборите - демократката Хилари Клинтън.

При все по-разширяващия се периметър на федералното разследване, привърженици на президента, според американски медии, търсят начин тези хора да бъдат оправдани, както и средства за дискредитиране на прокурора и екипа му, а оттам и на разследването.

Самият Тръмп намекна, че Мълър - високоуважаван бивш директор на Федералното бюро за разследване - може да е замесен в конфликт на интереси.

Белият дом отказа да изключи възможността президентът да уволни Мълър, което би предизвикало политическа буря, а може би и конституционна криза.