По делото са привлечени като обвиняеми 18, като окончателни и прецизни обвинения, описани в над 5000 страници, са предявени на всеки от тях.
Разпитани са повече от 400 свидетели. Изготвени са над 90 експертизи от 27 вещи лица. Обемът на събрания доказателствен материал, заедно с веществените доказателства и приложенията, надхвърля 1360 тома, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Според обвинението организирана престъпна група, ръководена от бившия собственик на банката Цветан Василев и създадена с користна цел – придобиване на материални облаги, включително икономически ползи в особено големи размери, е присвоила 2,559 млрд лева. 

Отделни обвинения са повдигнати за изнесените от главната каса на КТБ близо 206 млн. лева. За това длъжностно присвояване ще отговарят само Василев и още трима - Маргарита Петрова, Мария Димова и Борислава Тренева.

Предадените на съд са:

1. Цветан Василев

2. Ръководителят на специализираната служба за вътрешен одит на банката Снежанка Велева-Стефанова

3. Маргарита Голева - външен одитор от „КПМГ България“

4. Александър Пантелеев - бивш изпълнителен директор на КТБ

5. Красимир Хаджидинев - външен одитор от „КПМГ България“

6. Георги Христов - бивш изпълнителен директор на КТБ

7. Главният счетоводител Мария Димова

8. Борислава Тренева-Кючукова - заместник-главен счетоводител

9. Главният касиер Маргарита Петрова

10. Елка Стойкова - главен експерт в Дирекция “Анализ и обработка на кредитни сделки”

11. Рангел Стойчев

12. Илиан Зафиров - бивш изпълнителен директор на КТБ -

13. Светлана Георгиева -

14. Елена Инджева -

15. Георги Зяпков - ръководител управление "Кредитиране" в КТБ

16. Цветан Гунев - бивш подуправител на БНБ и ръководител на управление “Банков надзор“

17. Румен Симеонов - бивш подуправител на БНБ и ръководител на управление “Банков надзор“

18. Славияна Данаилова - шеф на екип в Дирекция „Надзорно наблюдение на кредитните институции” в Управление „Банков надзор“ на БНБ

В официалното съобщение се казва, че с разрешение на наблюдаващите прокурори се публикува "ОБЩ ПОГЛЕД ВЪРХУ "МОДЕЛЪТ КТБ". В текста от 155 страници е записано:

"Моделът КТБ” представлява в житейски смисъл най-голямата стопанска и обществена „финансова измама“, случвала се в новата ни българска история (измерима с проценти от БВП). По своята същност този модел представлява функционално-структуриран технологичен механизъм на социални и контролно-управленски взаимоотношения, чрез които група лица, под ръководството на обвиняемия Цветан Василев, успяват да присвоят обществените средства, привлечени и поверени им за стопанисване в "КТБ" АД."

От държавното обвинение описват "същността, зараждането и формирането на модела, лицата, осъществили и подпомогнали функционирането му и щетите, настъпили като резултат от действията им".

В документа е посочено още, че след анализ на доказателствата са установени множество финансови операции, сделки с имущество и прикриване на произхода на такова, за което се знае или предполага, че е придобито чрез престъпленията, предмет на делото. Те са довършени към момента на постъпване на паричните средства с произход КТБ в сметките на съответните дружества – формални кредитополучатели, контролирани от Василев. (Очаквайте подробности) На по-късен етап, чрез финансови операции с присвоените средства (посредством лица, които не са знаели за престъплението), са прикрити произхода, местонахождението и действителните права върху придобитото чрез престъпленията имущество и са извършени сделки с него.

В хода на разследването се установяват и доказателства за извършени престъпления, различни от предмета на делото. Парични средства от КТБ в размер на около 1, 500 000 000 лева са били присвоени и инвестирани в различни бизнес начинания на Василев.

"В есенция, общият модел на управление изглежда по следния начин: обв. Цветан Василев решава да финансира определен инвестиционен или друг (включително политически) проект. Не желае обаче да го финансира директно. Желае да закупи нещо или да похарчи пари за нещо, но не иска да става ясно, че той е инвеститорът. Било защото официално няма всъщност тези пари, било защото иска да ползва парите на Банката, присвоявайки ги за употреба по взетите от него решения за инвестиционни действия", заявяват още от прокуратурата.

Оттам уточняват, че през август 1998 г. свидетелят Бисер Лазов започва работа като главен счетоводител на финансова къща „Фина-С“ АД. Наред с чисто формалните функции, негово основно неформално задължение е да изготвя справка за това най-общо „къде са парите“ на фирмата. Тази справка е особено важна, тъй като тя е основният информационен инструмент, чрез който самият Цветан Василев узнава и следи резултата на разпорежданите от него операции.

"Смисълът на справката още тогава е, че той иска да има подробна и детайлна информация какво се е случило през съответния ден до стотинка. Тази справка се изготвя с натрупване и представлява "снимка" /детайлен преглед/ на ситуацията по няколкото тогава негови дружества, които по-късно той започва да нарича с общото наименование „фирмата“. В този момент зад „фирмата“ стоят активите и дейността на финансова къща „Фина-С“ АД, на „Бромак“ ЕООД, „Бромак трейд“ АД (сега „Кен трейд“ АД) и още няколко търговски дружества, вече ликвидирани", допълват от прокуратурата.

Подробности можете да прочетете на сайта на прокуратурата.

АНКЕТА: Ще има ли осъдени за аферата "КТБ"?