Това пише в "Гардиън" Тимъти Гартън Аш и възкликва:

"Болезнено е да видиш Великобритания в такъв хаос... А в същото време оставащите в ЕС само година по-късно отново намират себе си и се сплотяват".

"Трагедия" - така Аш нарича Брекзит, но и не губи надежда:

"Защо да се задоволим с... асоциирано членство, и то с много очевидно неизгодни неща за нас и с малко предимства, когато можем просто да останем (в ЕС) и да имаме реалните изгоди?".

Британските всекидневници коментират годишнината успоредно със снощното предложение на премиера Тереза Мей в Брюксел относно правата на гражданите от ЕС, които живеят и работещи на Острова.

Без разделени семейства

Евроскептичният "Дейли телеграф" отбелязва главното в офертата на Мей:

"Сделка за Брекзит: На 3 милиона европейски граждани се разрешава да останат за постоянно в Обединеното кралство, и ще получат същите права, както и британците". Самата тя нарече своето предложение "честно и сериозно".

Изтъквайки думите й, че тя не иска "да разбива семейства", вестникът вижда в това ясна индикация, че съпрузите и децата на граждани на ЕС, които живеят в чужбина, ще имат право да се присъединят към тях на Острова.

Тази оферта, разбира се, е валидна, само ако има реципрочност, т.е. ако ЕС даде на 1 млн. британски граждани, живеещи в Европа, същите права.

Голямата въпросителна, според вестника, е кога ще бъде "фаталната дата", след която граждани на ЕС няма повече да имат автоматично право да остават в Обединеното кралство.

Проевропейският всекидневник "Гардиън" подчертава изразеното от Мей желание никой да не бъде принуден насила да напуска Обединеното кралство или да има разделени семейства.

Тя обаче не приема настояването на ЕС, който е гарант на правата на неговите граждани на Острова, да бъде съдът на ЕС. Мей смята, че това е суверенно право на британските съдилища.

В кореспонденция от Брюксел електронният вестник "Индипендънт" отбелязва смекчения тон на Мей с новата й оферта, но отбелязва и друг интересен момент от срещата й с европейските лидери.

Редица от тях намекнаха, че Великобритания може да се завърне в ЕС, ако промени мнението си за Брекзита.