45 на сто от българите не са съгласни, че някои религии превъзхождат други религии, но сходен дял - 37%, са съгласни.

50 на сто у нас смятат, че някои култури превъзхождат други култури, а малцинство от 35 на сто са на обратното мнение.

България и балканските общества са по-скоро раздвоени. У нас няма сигурни мнозинства в подкрепа на религиозното, расовото и културното равенство, показват още резултатите.

Основната цел на изследването не е да измери нива на расизъм, нито чувството на културно или религиозно превъзходство. Основният интерес е да се разсъждава върху вътрешните баланси в страните, отбелязват анализаторите. Според тях всички страни, които се чувстват стабилни и не усещат заплахи, показват по-ниски нива на вяра в религиозно, културно и расово превъзходство.

Те посочват, че основни фактори, които стимулират широко разпространеното усещане за неравенство в тези три полета, най-вероятно са остри вътрешни конфликти и проблеми в даденото общество, остра външна нестабилност и очакване за интервенция отвън, дълбока трансформация на съответното общество, водеща до дълбоко усещане за несигурност.

Мнозинството от хората и мнозинството от страните смятат, че не съществува превъзходство на едни раси, религии или култури над други раси, религии и култури. Въпреки това, в чувствителен дял изследвани страни общественото мнение по този въпрос е разделено.

Проверено е доколко хората се съгласяват или не се съгласяват с твърденията: "Някои раси превъзхождат други раси", "Някои религии превъзхождат други религии", "Някои култури превъзхождат други култури".

Въпреки преобладаващото убеждение за расово, религиозно и културно равенство, в няколко страни има мнозинство, което смята, че съществува и религиозно, и културно, и расово превъзходство, коментират още социолозите.

Сред тези страни личат най-вече страни като Бангладеш, Гана, Индия, Нигерия, Афганистан, Парагвай и др. В тези страни сумираните отговори "напълно съгласен" и "по-скоро съгласен" дават дялове между 50 и 80 на сто. На другия полюс са най-вече западните общества.

По думите на Кънчо Стойчев, президент на Световната асоциация "Галъп интернешънъл", като цяло, глобалната толерантност към расовите, религиозните и културните различия е доминираща норма. Изключения от тази норма се появяват в страни, нации и региони със сериозни външни и вътрешни конфликти.

"Има страни, в които регистрираме осезаемо разделение на общественото мнение по тези въпроси ("разделени" страни), и това най-вероятно е индикатор за протичащи в тези общества дълбоки процеси на трансформация", коментира той.