Стари столици на България и Турция се побратимиха

stat
21:35  |  19 май 2017 | Политика / Редактор Димитър Михайлов /  

Два града, стари столици на България и Турция- Велико Търново и Бурса, се побратимиха.
Договорът бе подписан на тържествена церемония от кметовете на Велико Търново Даниел Панов и на голямата община на Бурса Реджеп Алтепе. По този повод делегация на побратимения Велико Търново гостува в Бурса.

Кметът на Велико Търново посочи, че голямата община на Бурса е оказала значителна подкрепа за развитието на старата българска столица.

"През последните три години осезаемо чувстваме подкрепата на побратимената община Бурса за развитието на нашия град, за което им благодаря.С тяхна помощ се построи детски парк. Протоколът за побратимяването ще укрепи още повече мостовете между нашите два града, между населението от нашите две страни",каза Даниел Панов.

Кметът на голямата община на Бурса Реджеп Алтепе посочи, че старата българска столица Велико Търново е достоен побратим на град Бурса, който в продължение на 130 години е бил столица на Османската империя.

"Това, че и двата града са били столици, е свързващ мотив, защото и двата града разполагат с богато историческо минало, със забележителности, които са интересни за посещение. Бурса е балкански град, защото почти 30 процента от населението е с корени от България и балканските държави и това го прави още по-близък с Велико Търново. Сега като побратими създадохме още един мост на дружбата и приятелството между приятелска България и Турция", каза Алтепе.


Последно в Политика


Най-големите атентати в Европа през последните години

Атентатът в Барселона, при който загинаха 13 души, а десетки бяха ранени, върна спомените и за другите терористични актове в Европа през последните години.