Първоначално започна обилен дъжд, придружен с гръмотевици, след което заваля градушка и за броени минути всичко побеля.

Градушката продължи около 15 минути. Големината на ледените зърна бе колкото грахови зърна, но тъй валежът беше интензивен улиците, колите и покривите бяха покрити с около 2 сантиметра ледена покривка.

Заради стихията по пътищата се образуваха задръствания, защото някои шофьори се опитаха да изчакат с колите си под мостове.

Ледените късове, които останаха в продължение на около два часа. За щастие, няма нанесени сериозни материални щети и пострадали хора в града.

Продължителната градушка в Смолян и околните села не е нанесла сериозни щети на посевите, сочат предварителни данни от кметствата.

Леденият валеж не е засегнал нивите, тъй като повечето насаждения с картофи все още не са поникнали. Основните поражения се очаква да бъдат за овощните дървета в градините.

Близо 40 минути е продължил леденият валеж в района на с. Соколовци, където също е образувана ледена покривка. Градушка с различен интензитет е валяла и в селата Арда, Катраница, Момчиловци, Кутела, Киселчово, Сивино.

Ледените топчета са натрупали около 8 см бяла пелена в района на с. Киселчово.

Град е паднал в ранния следобед и в района на Пампорово, Момчиловци, Соколовци.

За днес в 13 области в Източна България е обявен жълт код за обилни валежи и гръмотевични бури, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките. Кодът е валиден за областите: Русе, Силистра, Разград, Търговище, Шумен, Добрич, Варна, Количества валежи ще са 15 - 25 л/кв. м, но локално ще има и повече.