Орязаха заплатите в реанимацията на ”Пирогов”

stat
10:43  |  5 май 2017 | Общество / Редактор Надежда Христова /  
Проф. Асен Балтов бе назначен за директор от служебния министър Проф. Асен Балтов бе назначен за директор от служебния министър
Сн.: Павлин Даскалов, Dir.bg Павлин Даскалов

Има намаление на заплатите на работещите в реанимацията в "Пирогов" през март, потвърди пред БНТ директорът на болницата проф. Асен Балтов.
Орязването е в размер на 8% и е заради по-малките допълнителни финансови стимули, както и заради недоброто финансово състояние на "Пирогов".

Повод за коментара на директора е напрежението в лечебното заведение заради намалените възнаграждения. Професор Балтов уточни, че и днес ще има среща с колегите си, за да постигнат компромис и да се избегнат поредни протести в лечебното заведение.

Намалението е с 8%, защото техния процент беше 18, а за последния месец те взеха 10% от този допълнителен материален стимул. Болницата е в не добро финансово състояние. Просрочените дългове са около 15,5 милиона лева. Изключително трудно е да дадеш допълнителни материални стимули в такъв момент. Това, което ние заварихме преди 2 месеца беше, че при приключването на 2016 година същите тези хора от реанимационните звена са получили бонуси в размер на 960 000 лева през цялата година, това са 240 човека, докато останалите около 2000 служители на болницата са получили общо 1 400 000 лева“, обясни новият шеф на спешната болница.

Проф. Асен Балтов бе назначен за изпълняващ длъжността директор на "Пирогов" в средата на февруари от здравния министър д-р Илко Семерджиев. На 28 февруари обаче родители и лекари излязоха на протест пред "Пирогов" в подкрепа на началника на Детската травматология и един от най-добрите детски травматолози д-р Атанас Кацаров, който обяви, че подава оставка заради новия болничен директор.

В края на април от МЗ съобщиха, че проф. Балтов е спечелил конкурса за нов шеф на "Пирогов".
Последно в Общество


Учени подреждат пъзела ”българско наследство”

12 научни и културни институции се обединяват, за да наредят пъзела на българското наследство чрез изграждане на Център за върхови постижения.