Председателят на Националното събрание на Венецуела, контролирания от опозицията еднокамарен парламент, Хулио Борхес обвини президента Никола Мадуро в държавен преврат, след като по-рано днес Върховният съд, смятан за близък до властта, си присвои правото да законодателства, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Николас Мадуро извърши държавен преврат" във Венецуела, каза Борхес на пресконференция пред парламента. Той призова армията да спре да мълчи пред това нарушение на конституционния ред.

"Николас Мадуро не може да бъде над конституцията", подчерта Борхес. Председателят на венецуелския парламент обвини президента, че е отнел властта от народа.

Върховният съд на Венецуела, обвиняван от опозицията, че служи на властта, си присвои правомощията на парламента, контролиран от противници на левичарското правителство на Мадуро.

"Докато Националното събрание е извън закона, правомощията му ще бъдат упражнявани директно от конституционната камара на Върховния съд", се казва в публикувано през нощта решение на най-висшата съдебна инстанция в страната.

От януари Върховният съд на Венецуела обявява за нищожни всички решения на парламента като реакция на встъпването в длъжност на трима депутати противници на правителството, около избирането на които съществуват подозрения, отбелязва Франс прес.

Парламентарните избори, произведени през декември 2015 г., бяха спечелени от опозицията - нещо, което не се беше случвало от 17 години.