Това е станало на извънредна сесия на общинарите, като дори градоначалникът Генчо Герданов не е знаел за нея. Не се знае и какви интереси се преследват с това решение.

На 17 март Общинският съвет в Копривщица приема с мнозинство да отпадне статута на града като архитектурно-исторически резерват. Сесията е свикана по спешност, въпреки че идеята е застъпвана неколкократно в Съвета от 2016 г. насам.

Вижте снимки от Копривщица >>>


Промяната на статута дава право да се изграждат нови сгради и съоръжения в селището. За да бъде обаче променен статутът на Копривщица като резерват, е нужно съгласието на Министерския съвет.

Тази сесия, тя е била извънредна, свикана е на общински съвет и там е предложено. Прочетох както и вие сте прочели в интернет, че председателят на комисията Петър Вълов, той е предложил и има няколко точки в това решение. Това заяви по БНТ Генчо Герданов, кмет на Копривщица.

Това решение ще го върна, защото Копривщица с решение на Министерския съвет още през 1971 г. е  Национален исторически архитектурен резерват, каза още кметът.

Той обясни, че няма представа защо и в чии интереси е направена промяната.

Пред Нова телевизия соченият за основен инвеститор Радослав Йовков, под чийто натиск се прави промяната в Общия устройствен план (ОУП), обяви, че никога и никъде не е искал промяна на облика на Копривщица.

"Аз ще съм първият човек, който ще се възпротиви да се променя обликът на Копривщица", каза Йовков.

Той посочи, че кметът, който е против инвестиционното предложение, бил "лъжливото краварче". Внесъл съм жалба срещу кмета, който защитава тези, които строят в охранителната зона, добави Йовков. Той настоя, че иска строителство в подходящи зони, а не там, където има архитектурни ценности.

"Възпротивих се на думата "резерват", защото не сме индианци – поисках промяна, например да се нарича "защитена зона", като това бъде облечено в постановление на Министерския съвет", каза още Йовков.

От разговор по БНР с кмета стана ясно, че край Копривщица се предлага и изграждане на ски писти.