To ще им помогне да разработят нови начини за производство на гориво, безопасно за климата, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Експериментът "Синлайт" в град Юлих, на около 30 километра западно от Кьолн, се състои 149 огромни ксенонови прожектора, каквито обикновено се използват във филмовата индустрия за симулиране на естествената слънчева светлина. Като ги фокусират върху място с размери 20 см х 20 см, учените от Германския авиокосмически център се надяват да произведат еквивалент на 10 000 пъти повече слънчева енергия, отколкото би стигнала до него при обикновени условия.

Създаването на по-добри условия, като във фурна, с температури, достигащи до 3000 градуса Целзий, е ключово за тестването на нови начини за производство на водород.

Водородът се смята за гориво на бъдещето, защото при изгарянето му няма въглеродни емисии и не засилва глобалното затопляне. Той обаче не съществува в природата и трябва да се произвежда с разделяне на водата на двата й компонента - другият е кислород. За този процес сега е необходимо много електричество.

Учените се надяват да избягнат фазата с електричеството, като уловят огромното количество енергия, което достига Земята под формата на слънчева светлина.

Изкуственото слънце в Германия е предназначено да изнесе лабораторните експерименти на следващото ниво. След като учените овладеят техники за производство на водород с 350-киловатовата мрежа на "Синлайт", процесът може да бъде засилен, за да достигне ниво, подходящо за промишлеността.

Целта е един ден да бъде използвана слънчева светлина, а не изкуствената от експеримента в Юлих, за който е необходима много енергия. Само за четири часа с него се изразходва толкова електричество, колкото четиричленно семейство използва за една година.