В четвъртък евродепутатите приеха проект на регламент, който да предотврати финансирането на въоръжени групи и нарушаването правата на човека със средства, произлизащи от търговията с минерали от конфликтни зони, съобщава сайтът на ЕП.

Всички компании, които внасят калай, волфрам, тантал и злато в ЕС, освен най-малките ще трябва да извършват проверки по цялата веригата на доставки. Най-големите ще трябва и да обявяват как ще правят това.

Докладчикът Юлиу Винклер (ЕНП, Румъния) каза: „Новият регламент има потенциала да промени живота на хора, живеещи в условия на война. Нашата система обаче ще сработи в реалност, само ако остане гъвкава и всички участници се учат постоянно и действат отговорно“.

Бернд Ланге (С&Д, Германия) от комисията по международна търговия добави: „Не можем да обърнем гръб на щетите, които причиняваме в други части на света. Тези правила трябва да поставят основите на ефективни инструменти, които да прекъснат връзката между конфликти, нарушения на правата на човека и употребата на стоки от ежедневието“.

Резолюцията беше приета с 558 гласа „за“ срещу 17 „против“, с 45 „въздържал се“.

В предварително споразумение със Съвета евродепутатите убедиха министрите, че повечето вносители на калай, волфрам, тантал и злато, както и на техните руди от конфликтни зони с висок риск трябва да се проверят в съответствие с насоките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Първоначалното предложение на Комисията и Съвета беше само за доброволни проверки. Властите в държавите членки на ЕС ще носят отговорността за спазването на законодателството от страна на компаниите.

Рециклираните материали и малките вносители като зъболекари и бижутери ще бъдат освободени от проверки, за да се намали излишната бюрократична тежест.

След като Европейският парламент и Съветът одобрят споразумението, текстът ще бъде публикуван в Официалния вестник на ЕС.

Задълженията за проверки от страна на компаниите ще влязат в сила от 1 януари 2021 г., за да може държавите членки да имат достатъчно време, за да определят и назначат компетентни органи, които да следят изпълнението му, а вносителите на минерали да се запознаят с новите задължения.