Самият президент Румен Радев също отчете свършеното за първия месец от своя мандат, но за това  избра необичаен начин. В официалния му Фейсбук профил преди дни беше публикувано видео с "по-важни моменти от дейността на президента на Република България през първия месец от встъпването му в длъжност".

Изследването на социологическа агенция "Галъп" по актуални теми е направено на 7 и 8 март сред 801 души в цялата страна и независим от външно финансиране. В сила е разбираемата следизборна положителна инерция, коментират социолозите, цитирани от БТА.

На въпрос какво мислят за несъстоялия се дебат между лидерите на БСП Корнелия Нинова и на ГЕРБ Бойко Борисов, 63 процента отговарят, че са чули за тази тема. От тях 60 на сто предпочитат да има дебат между лидерите. Това е логично следствие от постоянното предпочитание за личности и "мажоритарност" у нас, отбелязват от "Галъп". На фона на общото желание за лидерски дебат, се откроява този на ГЕРБ, който единствен не го иска.

Социолозите са проверили и отношението към няколко двойки твърдения, които да уловят обществените инстинкти по актуални въпроси. Например, по темата за разкриваемостта на престъпления, за битовата престъпност и т.н., обществената интуиция по-скоро настоява за бързо правораздаване (58 на сто).

Все още обществото не вижда резултат от популярните идеи за реформи и преструктуриране на сектора правосъдие и вътрешен ред /38 процента/, посочват от "Галъп".

От попитаните 72 на сто се съгласяват, че е по-добре България да не бърза с влизане в еврозоната. С опцията за бързо присъединяване към еврото се съгласяват 25 процента. Присъединяване към еврото предизвиква по-скоро боязън пред новото и непознатото и страх от повишаване на цените.

Мнозинство от 66 на сто не възприемат идеята за Европа на повече скорости. Оказва се, че инстинктът на българите по-скоро ги води към синхрон с най-големите европейски държави. Възможността за фрагментация на Европейския съюз е плашеща за обществото ни, коментират анализаторите.