Днешното историческо решение бе взето единодушно от 8-членен състав конституционни съдии.

То е историческо - Пак е първият демократично избран лидер на Южна Корея, който бива отстранен от власт след идването на демокрацията през '80-те години на XX век.

Това е поразително падение за Пак, дъщерята на диктатор, която превърна тлеещата консервативна носталгия по баща й в голяма изборна победа през 2012 г., отбелязва Асошиейтед прес.

Решението на съда отваря пътя към възможно нейно подвеждане под наказателна отговорност.

Приятелка измамничка

Парламентът гласува импийчмънт на Пак през декември след масови улични протести с призиви за нейната оставка. Предизвика ги шумен политически скандал, в който бяха замесени тя и нейна приятелка.

Пак е обвинена в "съглашателство" с бившата й тайна довереница и приятелка от 40 години Чхуе Сун-сил

Чхуе пък е съдена за злоупотреба с власт и измама, тъй като се е възползвала от връзките си, за да получи чрез изнудване десетки милиони долари от най-големите южнокорейски компании.

Неотдавна специален прокурор, заминаващ се със случая, разгласи, че Пак Гън-хе тайно се e договорила с Чхуе да получава подкупи от концерна "Самсунг".

Пред избори в сложно време

Южна Корея сега ще трябва да организира избори през следващите два месеца за намиране на приемник на Пак.

Либералът Мун Джае-ин, който бе победен от нея на изборите през 2012 г., сега се радва на комфортна преднина в социологическите проучвания.

Който и да е следващият президент, ще поеме кормилото на страна, изправена пред предизвикателства като враждебно настроената Северна Корея, стагнираща икономика и дълбоки социални и политически разделения.