И постави конкретни цели пред всяка от страните-членки: да употребява повече от наличния си потенциал, да намалява нивата на въглероден диоксид, да намали енергийната си зависимост и да развие националната индустрия, съобщи БГНЕС.

Изправени пред икономическия натиск на поскъпващите горива и несигурността на енергийните доставки, заедно с глобалното затопляне, бяхме предизвикани да мислим за алтернативи на глобално ниво. Общото решение бе да се стимулира развитието на местните енергоизточници и особено на тези със слабо влияние върху околната среда. Още повече, че насърчаването на енергийното производство от ВЕИ води и до намаляване зависимостта от внос на енергийни ресурси.

Редица държави, особено в Западна Европа, започнаха да провеждат целенасочена политика на субсидиране, заместване, забранителни режими и данъчно облагане, чиято крайна цел е намаляването на въглеродните емисии и други замърсители, както и постепенното преминаване от невъзобновяеми към възобновеями източници на енергия.

Много страни (в това число всички държави от ЕС, част от американските щати и Китай) си поставиха средносрочни цели за постигане на определен дял на енергия от възобновяеми източници в общото производство на електроенергия. Европа заложи на числото 20 – 20% до 2020 г.

Сред най-перспективните източници на възобновяема енергия е биомасата - ресурс, който никога не свършва и не зависи от международни доставки. Произвежданият от нея биогаз не само може да подобри енергийния баланс на една държава, но има и важен принос за запазване на природните ресурси и подобряване на качеството на околната среда. Затова не е изненадващо, че в много държави такива инсталации започнаха да никнат като гъби.

Германия бие рекорд с близо 11 000 подобни съоръжения. Едни от най-масово прилаганите са инсталациите за производство на биогаз чрез анаеробно разграждане, заради ефективността им.

Биогазът се генерира чрез ферментация на разнообразни по произход и структура селскостопански суровини - оборска тор, силажна царевица, слама, сорго, тритикале и т.н. Биомасата се преработва при температура 50 - 55°С в затворена безкислородна среда, където микроорганизми извличат метан от органичните отпадъци. Процесът е напълно биологичен и безвреден за околната среда.

На тази технология е заложила и модерната централа за биогаз в село Труд край Пловдив. И това не е изненадващо, тъй като самата община Марица разполага със значителен потенциал за производство на биогаз, базиращ се на селскостопански суровини. Дори в Програмата си за насърчаване използването на ВЕИ в периода 2016 – 2020 г. общината си поставя амбициозната цел да постигне енергийна независимост, чрез масово внедряване на енергия от ВЕИ и да намали наполовина отделянето на СО2 в атмосферата.

Логично, хората от най-голямото село в община Марица прескочиха бързо от 19-ти в 21-ви век. Те имат нагледния пример с централата за биогаз как ефективността на модерните технологии произвежда ток по екологичен начин. Производството на биогаз чрез метаногенеза е приоритет на европейската политика за биогоривата и възобновяемата енергия, защото е евтин и CO2-неутрален източник на зелена енергия. Количествата метан, които се отделят в процеса на ферментация, биват оползотворени напълно в биогазовата централа и в атмосферата не се отделя никакъв газ.

Годишно централата в с. Труд спестява 250 000 м3 вредни емисии, които иначе биха се отделили в атмосферата, ако оборската тор и остатъчните растителни продукти бъдат оставени свободно да гният в природата. Метанът се охлажда и се подава към ко-генератор, който произвежда ток и топлинна енергия. Ефектът е двоен - оползотворяват се биологичните субстрати, които иначе биха останали в околната среда и биха замърсявали почвите, въздуха и водите, а хората от местните общности получават своята светлина и топлина, произведена по най-екологичен начин.

Централата в Труд произвежда около 11 000 мегаватчаса електроенергия годишно, която е достатъчна за потреблението на два пъти повече домакинства от живеещите в селото. Затова можем да кажем, че всички битови и индустриални потребители в Труд могат да покриват нуждите си от енергия по този начин.

Ефективността на първо място!