Това заяви пред Нова телевизия говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Той коментира изявлението на бившия служебен министър д-р Мирослав Ненков (в кабинета "Близнашки"), който заподозря НАП в политическа бухалка. Ексминистърът бе разследван от приходната агенция за скъпа кола, която се оказала 19 годишна. Той е доказал всички свои приходи, но се закани да съди НАП за морални щети.

Проверката срещу Ненков е започнала, след като той случайно се е оказал в Слънчев бряг, след стрелбата срещу Митьо Очите. Тогава НАП започна проверка на всички лица със скъпи автомобили влизащи в курорта.

Росен Бъчваров обясни, че се вземат се определен вид марки и модели на автомобили и се проверява собствеността. Не само че не е политическа поръчка, а в момента д-р Ненков има напълно официално доказателство, че няма никакви проблеми с неговите данъци, заяви той.

„Ако погледнете резултатите на НАП от проверките, включително и тези на физически лица, това са стотици милиони открити допълнително приходи, които не са декларирани от физически лица”, добави Росен Бъчваров.

Статистиката на НАП сочи, че от 5000 проверки за 2016 година, в 60% от случаите са открити недекларирани доходи, а неплатения данък възлиза на над 3 млн. лева.

„През миналата година НАП направи проверка на 276 000 собственици на автомобили. Оказва се, че една значителна част от тези хора имат проблем да докажат произхода на парите си. Ние облагаме тази недекларирана разлика и ако става въпрос за престъпление, сезираме прокуратурата”, добави Росен Бъчваров.