Данните са из справка на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) към правосъдното министерство, поискана от всекидневника.

Общо 2862-ма лишени от свобода се трудят, докато изтърпяват присъдите си.

От тях 1391 обаче са работили доброволно и затова не са получавали заплати, но пък изработените дни са приспадани от присъдите им, обясниха от Министерството на правосъдието (МП).

По закон два работни дни на всеки затворник се броят за три излежани в килията.

Останалите 1471 затворници са работили срещу заплащане, от техните присъди също се намаляват дните, в които са полагали труд.

Средната месечна заплата зад решетките е в размер на 45% от минималната за страната, или около 189 лева, според данните на ГДИН.

Много удръжки

Така средно на един затворник през годината се около 2268 лева. Всъщност тези пари не са чистата сума, която достига до лишения от свобода. Много от осъдените да плащат кръвнина за извършените зверства или обезщетения по различни дела.

Затова месечните им възнаграждения също подлежат на запор, като от тях по закон се приспадат до 2/3, които да отиват за погасяване на дългове към жертвите им или за изплащане на издръжка в семейството.

Нормативната уредба обаче не поставя лимит за задълженията към децата, така че лишеният от свобода може да се окаже и с 0 лева заплата. Точна статистика за запорите на затворниците няма, но средно половината от тях се оказват годишно със замразени заплати.

"Полагането на заплатен общественополезен труд е средство за превъзпитание на осъдените и за създаване и повишаване на тяхната професионална квалификация. На лишените от свобода се осигурява подходяща работа, при възможност съобразно техните предпочитания", уточняват от МП.

Половината от работещите зад решетките са заети в Държавно предприятие "Фонд затворно дело". Там изработват дограма, каси и други подобни изделия. Част от онези, които изтърпяват наказанията си при лек режим, дори са строителни работници по външни обекти.

Другата част от затворници пък са ангажирани в обслужващата и комунално-битовата дейност на затворническите заведения. Така се случва и опасни престъпници да се занимават със скромни дела като метене и чистене. Затворници приготвят и храна за лишените от свобода, ремонтират затворите, грижат се за дворовете им.