Пеня Нието обяви, че се отказва от плановете си да посети следващата седмица Съединените щати за среща с новия си американски колега Доналд Тръмп, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Това стана след като Тръмп каза, че Мексико трябва да отмени визитата, ако не е готово да плати за предложената от него стена по общата граница.

"Уведомихме Белия дом, че няма да участвам в планираната за следващия вторник работна среща с POTUS (акроним на "Президент на Съединените щати"), написа Пеня Нието в Туитър.

Той отбеляза, че "Мексико потвърждава желанието си да работи със САЩ за постигане на полезни и за двете страни договорености".

Вчера Тръмп подписа указ за построяване на стена по границата на Съединените щати с Мексико. Пеня Нието осъди това негово решение.

Тръмп: Среща с Пеня Нието би била безполезна

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че евентуалната му среща с неговия мексикански колега Енрике Пеня Нието би била безполезна, ако Мексико не се отнася към Съединените щати с уважение, предаде Ройтерс.

На среща с конгресмени републиканци във Филаделфия Тръмп увери, че двамата с Пеня Нието са решили заедно да анулират планираната за следващата седмица своя среща в Белия дом.

Говорителят на Белия дом Шон Спайсър заяви, че американското президентство ще търси възможност за пренасрочване на срещата между Тръмп и Пеня Нието. "Ще оставим комуникационните линии отворени", подчерта Спайсър.