На пресконференция в германския град Шонтал, излъчвана на живо по електронните медии, Меркел говори с много по-сговорчив тон по адрес на Тръмп, отколкото вицеканцлера Зигмар Габриел, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Социалдемократът Габриел, който е и министър на икономиката, каза в петък, че Германия трябва да се готви за "неравен път" през мандата на новия американски президент.

Ден след встъпването на Тръмп на поста, консерваторката Меркел каза, че в речта си при встъпването в длъжност той ясно е изразил своите убеждения.

"Твърдо вярвам, че най-доброто за всички нас е да работим заедно, основавайки се на правила, общи ценности и съвместни действия в международната икономическа система, в международната търговска система и да допринасяме за военните съюзи", каза Меркел на пресконференцията.

Тя добави, че трансатлантическите отношения "няма да бъдат по-малко важни през следващите години, отколко са били през предишните".

Канцлерът на Германия обеща да работи за запазването на отношенията, даже ако има различни мнения, при което "компромисите и решенията най-лесно ще бъдат намерени, когато обменяме идеи с уважение".

Отношенията със САЩ, които са най-големият търговски партньор на Германия, вероятно ще бъдат гореща тема в кампанията преди изборите в Германия през септември.

Френският президент Франсоа Оланд е против протекционизма на Тръмп

Оланд отправи предупреждение да не се води политика на протекционизъм, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че посланието на Оланд е било ясно насочено към новия му американски колега Доналд Тръмп, който се показва като противник на свободната търговия.

Протекционизмът е "най-лошият отговор", защото "се отразява на заетостта", най-вече в страните, които водят такава политика, подчерта френският президент по време на официално посещение в Чили.

"Ние сме напълно против протекционизма. Ние сме за една регулирана глобализация, да има санитарни норми, социални норми... в стокообмена между страните, между регионите", каза Оланд на съвместна пресконференция с чилийската си колега Мишел Бачелет.

Френският президент изрази увереност, че светът може да бъде променен от търговското сътрудничество.

Нека нашите международни действия "бъдат водени от принципи. И на първо място от многостранния подход", призова той.

Оланд даде Чили като пример за държава, извървяла успешно пътя от диктатурата към демокрацията.

"Днес Чили е стабилна страна в политически план, динамична в икономически и отворена за света", аргументира се той.