На 10 януари 1997 г. хиляди граждани, недоволни от Виденовата зима и инфлацията излизат по площадите и щурмуват Народното събрание, припомня БНТ.

Десетки са ранени след сблъсъци с полицията. Протестите водят до предсрочни парламентарни избори.

На днешната дата преди 20 години в София е организиран голям митинг на разгневени граждани. Така започва разказ за онези времена в Агенция CROSS.

Хората се струпват пред Народното събрание с иск Жан Виденов да подаде оставка като министър-председател. Напрежението ескалира и пред НС се събира огромно множество, което започва да става неконтролируемо.

Хората опитват да нахлуят в сградата, но избраният за президент и все още невстъпил в длъжност президент Петър Стоянов, успява временно да ги успокои.
В крайна сметка обаче голяма група протестиращи нахлува в Народното събрание. Депутатите са евакуирани, а часове по-късно в ранните часове на нощта полицията отблъсква протестиращите.
В резултат Жан Виденов подава оставка като министър-председател.

От БСП имат идея да съставят второ правителство начело с Николай Добрев. Той обаче се отказва и връща мандата на президента. Назначено е служебно правителство начело със Стефан Софиянски.

На последвалите парламентарни избори мнозинство с 52,26% и 137 депутатски мандата (от общо 240) печелят Обединените демократични сили (Съюз на демократичните сили, Демократическа партия, Български земеделски народен съюз (БЗНС), Българска социалдемократическа партия (БСДП)).

На 21 май 1997 г. 38-ото Народно събрание одобрява новия кабинет, оглавен от лидера на Съюза на демократичните сили (СДС) Иван Костов.

На 1 юли 1997 г. в действие влиза Закон за валутния борд с фиксиране на българския лев към германската марка в съотношение 1 марка равна 1000 неденоминирани лева.