Българи разкриват раждането на Вселената

stat
08:30  |  21 декември 2007 / Автор Лилия Чалева /  
Ядрен ускорител ще възпроизведе в лабораторни условия ”Големия взрив” или раждането на Вселената Ядрен ускорител ще възпроизведе в лабораторни условия ”Големия взрив” или раждането на Вселената
Сн.: EPA/БГНЕС

Ще разберем ли най-после как е създадена нашата Вселена и планетата, на която живеем?
Това може да стане ясно догодина, когато бъде пуснат в действие ядреният ускорител, разработван в Европейската организация за ядрени изследвания - ЦЕРН. Ускорителят ще възпроизведе в лабораторни условия "Големия взрив" или раждането на Вселената. За първи път български журналисти влязоха в подземната лаборатория на института в Женева и видяха грациозния проект, по който работят над 30 български учени. Общо в ЦЕРН те са над 90, разказва БНТ.
Тези, които са чели "Шестото клеймо" на Дан Браун, със сигурност знаят какво е ЦЕРН. Това е мястото, където работи ученият Леонардо Ветра, чията цел е да възпроизведе "Големия взрив" и да докаже Божието участие в създаването на нашата планета. Опитът е станал чрез т.нар. ускорител - кръгла тръба, в която се сблъскват два снопа ядрени частици. Ученият получил материя от сблъсъка. Този ядрен ускорител наистина съществува, въпреки че в книгата на Дан Браун преобладава художественото измислица. Ускорителят е заровен на 100 метра под земята в тунел дълъг 27 километра.
"С този ускорител ние ще се опитаме да установим условията, които са били при раждането на Вселената, при първата секунда от нейния живот, да проверим нашите модели и хипотези как се е родил света, как се развил, как се е получило това, което ние наблюдаваме край нас в момента", обясни проф. Леандър Литов от Софийския университет.
Всичко това ще се случи през есента на 2008 година. Тогава през ускорителя ще минат двата снопа частици, ще се сблъскат и ще имитират големия взрив. За да работят магнитите на ускорителя е нужна много ниска температура, подобна на тази във Вселената –температура около абсолютната нула. Минус 271 градуса по Целзий - такава ще бъде температурата в ядрото на ускорителя, по който работят и български учени. Това ще бъде и най-ниската температура във цялата Вселена.
И в крайна сметка основният въпрос е – ще се роди ли нова материя, ще се открие ли как е създадена Вселената, Земята. Тук идва и българският принос - 30 българи – учени и монтажници, работят по елементите на специален детектор наречен СИ-ЕМ-ЕС, който ще улавя създадени ли са нови частици след взрива. Интересното е, че нашите учени умело заобикалят темата дали с този опит ще опровергаят съществуването на бог. "Нещата тук по мое мнение са на границата между реалността, фантастиката и религията, нещата са изключително интересни", коментира министърът на образоването Даниел Вълчев.
"Целият този проект е направен, за да се получат нобелови награди, така че в близките 10 години очаквайте дъжд, не само една", категоричен е ст.н.с. Георги Султанов – БАН.
В подкрепа на това какъв интерес предизвиква ускорителя, е и фактът, че известният американски режисьор Рон Хауърд започва филм по книгата на Дан Браун "Шестото клеймо". Той вече е обиколил залите на ЦЕРН и се е запознал с ускорителя, но ще създаде компютърни модели за филма, тъй като ако се снима на място, ядреният институт трябва да спре работа за 6 месеца.
Последно в


Обединени патриоти все повече играят соло

Макар формално да са все още заедно, сякаш нищо вече не събира Обединените патриоти (ОП).