Една година след като подаде оставка като правосъден министър и в деня на безпрецедентните протести на съдии Христо Иванов анонсира създаването на нова партия.

"Време е нашата общност да влезе в политиката", каза бившият правосъден министър Христо Иванов на среща на която се бяха събрали всички емблематични лица от десния спектър и летните протести от 2013 година.

Целта на новия политчески проект на Христо Иванов е да обедини повече партии от дясното пространство, които търсят промяна в политическия модел и искат да се борят с корупцията.

На политическата дискусия, организирана от Иванов, бяха Радан Кънев, Трайчо Трайков, депутатите Мартин Димитров и Петър Славов, както и бизнесменът Иво Прокопиев.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви, че подкрепя проекта.

По неофициална информация новата партия на Христо Иванов ще бъде учредена в края на тази или началото на следващата година.

Партията на Христо Иванов ще се казва „ДА, България“. В ръководството ѝ ще са доц. Кристиян Таков и тенисистката Мануела Малеева, които говореха пред събралите се, обединени под надслова "Има ли българска мечта?".

Партията няма да е задължително дясна формация, уточниха от организационния комитет, и е замислена като формация на нови лица в политиката, съобщи Нова телевизия.

"Недоволството на гражданите от липсата на справедливост в България е огромно. Темата за борбата с корупцията и реформата на прокуратурата е заметена под килима на българския политически живот”, коментира пред bTV Христо Иванов.

Той посочи, че „телефонният натиск”, за който разказа подалият оставка съдийски шеф Методи Лалов, е практика, която в съдебната власт „не е непозната”. Той припомни есемеса, който премиерът Бойко Борисов получил от съдебен кадровик около скандала „Червеи”.

Иванов: Разпитите на министри са политическо позорище >>>