Ангажиментът е поет срещу получаването на европейска помощ за защита на границите, заяви в студиото на bTV избраната за вицепрезидент Илияна Йотова, като се позова на официален отговор на ЕК.

От позицията на Брюксел се разбира още, че обявените от премиера в оставка 160 млн. евро помощ всъщност не са 160, а 112, от които 10% са национално съфинансиране. По-голямата част от парите отиват за комуникационно оборудване и друга техника, но 19 млн. са специално за центровете.

18.9 млн. евро от договорените пари ще отидат за строежа на лагерите. Все още не е ясно къде ще се намират те.

„През цялото време се говореше, че се заиграваме със страховете на хората”, припомни Йотова и запита защо това не е била една от темите на КСНС.
Според нея има риск следващото правителство да се окаже в ситуация, в която страната е поела ангажименти, които не може да изпълни.

Илияна Йотова смята, че „във всеки момент може да се повтори Харманли” и е много важно да се изясни какви още са външнополитическите ангажименти, поети от правителството.

Тя допълни, че в медиите са се появили информации, че докато Консултативният съвет за национална сигурност е заседавал формално, в резиденции и в дома на премиера са се провеждали паралелни срещи с цел търсене на изход от политическата криза.

Йотова определи това като „задкулисие” и „договорки”, срещу които хората са гласували на 13 ноември.

Избраният за вицепрезидент евродепутат добави, че БСП със сигурност ще върне мандата за съставяне на кабинет, когато го получи от държавния глава Росен Плевнелиев. Йотова заяви, че всеки опит за съставяне на правителство в рамките на този парламент е обречен на агония. Тя разкритикува президента за бавната му реакция по време на правителствената криза.