Повечето от коментарите споделят мнението, че Фидел Кастро е една от най-нееднозначните фигури в най-новата история, оказала голямо влияние на Латинска Америка.

"Ню Йорк таймс" пише, че Кастро е символ на цяла епоха в историята на страната си, но сега вниманието е насочено към брат му Раул, започнал процеса на нормализиране на отношенията със САЩ.

Аналитиците се питат дали той ще ускори процеса на промени в системата, довела до либерализиране на режима. Посочва се, че смъртта на Кастро е настъпила в момент на голяма несигурност за Куба.

Лондонският "Таймс" подчертава, че Фидел Кастро не е бил типичен диктатор. Бил е авторитарен и безмилостен, но се е стремил да води народа си и то не само с редовните си изказвания по телевизията и речите си, продължаващи по няколко часа.

Колкото и погрешна да е била неговата революция, малцина са се съмнявали в неговата искреност и честност. За едни той беше жесток комунистически диктатор, за други - убеден борец за свобода, смело сражавал се с американския империализъм и никога не е бил напълно отхвърлен на Запад.

Той имаше много известни почитатели в западните страни - Жан-Пол Сартр, Габриел Гарсия Маркес, Симон дьо Бовоар, Нелсън Мандела, премиерът на Канада Пиер Трюдо.

Партизански водач, диктатор и убеден революционер - Фидел Кастро бе един от главните играчи в конфронтацията между Запада и комунистическия блок, пише британският "Гардиън".

По време на циничните, параноични години на следвоенната ера, Кастро внесе страстта на истинската вяра в идеите в идеологическото състезание между Изтока и Запада. Опълчи се на всемогъщите Съединени щати и насърчи съветските мечти за световно господство.

Превърна се в символ на съпротивата, вдъхновяваща фигура за левите въстанически движения в Африка и Латинска Америка, подпомагайки и окуражавайки борбата им срещу колониализма.

Аржентинската футболна легенда Диего Марадона страда за загубата на дългогодишния си приятел Фидел Кастро.

"Денят е ужасен. Миналата нощ ми казаха, че най-великият човек е умрял, най-великият без съмнение. Фидел Кастро ни напусна. Почувствах ужасна болка, защото той ми беше като втори баща", каза Диего Марадона.

Той се присъедини към десетките световни лидери, които отдадоха почит на Кастро. Двамата имаха близки взаимоотношения. Кастро помогнал на Марадона да се възстанови след злоупотреба с наркотични вещества и проблем с теглото, когато футболистът отишъл на острова за помощ през 2000 година.

Иранският президент Хасан Рухани нарече "непреклонен воин" кубинския лидер. В послание към Раул Кастро, брата на покойния Фидел, Рухани казва, че смъртта на лидера на кубинската революция му е причинила "голяма скръб и тъга".

В тези времена - когато потиснатите нации по света страдат от нарушаване на най-очевидните и фундаментални човешки принципи като мира, правосъдието и свободата - е голям късмет, че има свободни мъже и воини, които не се отказват да се борят до последните си дни, за да държат високо изправено знамето на справедливостта, се казва в писмото на Рухани.

Иранският президент се срещна с Раул и Фидел Кастро през септември в Куба. След ислямската революция през 1979 година, която отхвърля проамериканския шах, Иран и Куба поддържат приятелски връзки и често се подкрепят взаимно на международната сцена.

Управляващите социалисти във Венецуела скърбят за бившия кубински лидер Фидел Кастро, докато твърдолинейната опозиция тържествува след смъртта на мъжа, когото наричат диктатор, помогнал за разрушаването на венецуелската икономика. Венецуелският президент Николас Мадуро нарече покойния кубински революционер "титан" и обеща да продължи да носи неговия флаг.

Той завърши мисията си, дори я преизпълни, каза Мадуро по време на емоционална церемония във военния музей, където се съхраняват останките на бившия лидер Уго Чавес.

"Когато всички мълчаха, Фидел повиши своя глас, един единствен глас завинаги, за достойнство. Трябва да се гордеете, мои кубински братя и сестри, че сте родили титан, който събуди цялото човечество с примера си, с думите и действията си", изтъкна президентът на Венецуела.

Двете леви латиноамерикански правителства станаха близки съюзници при управлението на Кастро и Чавес. Връзката бе укрепена с щедри доставки на петрол от страната, членка на ОПЕК, за острова.

В замяна Куба предоставяше хиляди лекари, учители, спортни инструктори и консултанти по сигурността. През последните години обаче Венецуела, засегната от тежка икономическа криза, намали субсидиите за Куба.

След смъртта на Чавес през 2013 година отношенията се охладиха още. Наследникът на Чавес, Николас Мадуро, и Раул Кастро, който пое властта от брат си през 2008 година, нямат близки отношения..