Осем журналисти напускат заради бития Асен Йорданов

stat
17:39  |  12 декември 2007 / Автор Павлина /  
А.Йорданов: Имам подозрения, но искам разследването да стигне до поръчителите А.Йорданов: Имам подозрения, но искам разследването да стигне до поръчителите
Сн.: БГНЕС

Част от екипа на вестник „Телеграф” подаде оставка в знак на солидарност с колегата им от вестник "Монитор" Асен Йорданов, който бе жестоко пребит на 10 декември в Бургас от четирима маскирани мъже.
Това се казва в съобщение, изпратено до БГНЕС от репортерите и редакторите, които напускат медията.
"Ръководството на „Нова българска медийна група”, която издава вестниците „Телеграф” и "Монитор", отказа да подкрепи пребития ни колега и да потърси съдействие от органите на МВР за разрешаване на случая. Твърдо сме убедени, че тези действия са предпоставка за подобни посегателства срещу свободата на словото да се случват безнаказано и знаем, че това може да се случи с всеки от нас, затова напускаме „Телеграф”, подчертават напускащите журналисти.
Вестникът, който всички ние създадохме, никога не е падал толкова ниско. Решени сме да запазим духа му дори ако се налага това да е в ново издание и за сметка на лични средства, посочват още Диана Донкова, Мариета Томова, Любен Лесидренски, Георги Георгиев, Ирина Атанасова, Стефан Топузов и Виктор Гергински.
Собственик на „Нова българска медийна група” е Ирена Кръстева (бившата шефка на Тотото), която купи вестниците "Монитор", Телеграф" и "Политика". Тя е майка на прочулия се напоследък Делян Пеевски, скандално възстановен от премиера Станишев като заместник-министър на бедствията и авариите.
Кореспондентът на в. "Монитор" Асен Йорданов сподели пред "Фокус", че има три версии за причината за побоя: Най-малко вероятната е, че става дума за поръчител, който е искал да си отмъсти след време за изнесена информация. Втората е за трайните разследвания, свързани с интересите в Странджа, далаверите по южното Черноморие и заграбването на пясъчните дюни в Слънчев бряг. Последното предположение е за нещо, което работя в момента, но все още не е публикувано, каза още Асен Йорданов.
"Ако има такива, които поръчват осакатяване на журналисти, те трябва да излязат на светло. Поръчката срещу журналист е по-различна от тази срещу мутра, банкер или други. Ние не оперираме с пари и мисията ни е да казваме истината. И когато някой иска истината да се скрива и да няма свобода на словото, нещата стават жестоки. Смятам, че има психологическа бариера, която вече е вдигната и насилието срещу журналистите тръгна", споделя Асен Йорданов, който е син на поета Недялко Йорданов.Последно в


Владимир Чуков: Турската операция в Сирия разбута пластоветe

Турция ще иска да приключи бързо тази операция в Африн, твърди арабистът проф. Владимир Чуков.