Днес съм тук, за да изпълня ангажимента, който поех към миньорите и техните семейства, да предоставим останалите непотърсени ваучери от националната кампания „Великден за всеки“ на миньорските семейства. Ваучерите са общо 7678", заяви Манолова пред журналисти преди срещата й с мениджмънта на „Въгледобив Бобов дол“ ЕООД, цитирана от своя пресцентър.

Тя обясни, че всеки миньор ще получи по 4 ваучера на обща стойност 80 лева, с които ще може да пазарува в 5000 магазина в цялата страна.

Решението да бъдат предоставени тези ваучери на семействата на миньорите е взето от Обществения съвет на кампанията „Великден за всеки“ – „Дари празник на баба и дядо“, уточни Манолова.

"Това са ваучери, които в продължение на повече от 6 месеца не бяха потърсени от своите собственици. Те веднъж вече бяха преиздадени, тъй като изтекоха, новият срок е 31 декември т.г., след което образно казано, ще „изгорят, разясни тя.

Омбудсманът подчерта, че продължава да следи ситуацията в мини „Бобов дол“.
По думите й ръководството и работодателят си спазват ангажиментите, тъй като на 25 октомври 2016 г., както беше според сключеното споразумение, са изплатени заплатите за месец септември, а до края на тази седмица ще бъдат раздадени ваучерите за храна за април по разсрочената схема, която бе одобрена.

В работен порядък и в спокойна обстановка двете страни са сложили на масата исканията, възможностите и са постигнали договореност за това какъв обем въглища трябва да бъдат добивани, от какъв брой работници, при какви условия и с каква техника, за да могат сметките да бъдат с положителен знак. Има спокойствие, разбирателство и добри намерения от двете страни, работата върви“, подчерта Манолова.

Омбудсманът съобщи още, че немски специалисти ремонтират комбайна, за да започне добивна дейност в трети участък, което означава, че в близко бъдеще рудник „Бабино“ ще продължи да работи.