Често носят брадва или нож, а някои от тях - дори и моторни резачки. Целта им е да изплашат хората до смърт. В повечето случаи това им се удава. Последиците за жертвите обаче могат да бъдат и сериозни - особено при децата, на които може да бъде нанесена дълбока психическа травма. В такива случаи експертите препоръчват родителите да потърсят помощта на психолог.
 

Модата на "клоуните-убийци" идва от САЩ и е вдъхновена от телевизионния сериал "American Horror Story". В Щатите властите регистрират подобни инциденти от две години насам. В социалните мрежи информацията за такива атаки се появяват под хаштаговете #KillerClowns, #HorrorClowns, #ClownSighting или #Clownsspotting.
 

"Всичко друго, но не и смешно"

Междувременно полицията в Германия обяви, че взима клоунските атаки съвсем насериозно и предупреждава жертвите да не се опитват да отмъщават на маскираните, тъй като някои от тях са въоръжени, а и не се знае как би могла да завърши подобна схватка. Досега в Германия са извършени над 40 такива нападения. Председателят на полицейския синдикат Оливер Малхов обяснява, че те са "всичко друго, но не и смешни". "Това са тежки престъпления", казва той в интервю за вестник "Рур Нахрихтен". Според него, този, който е готов да изплаши до смърт някого и да насочва нож или моторна резачка срещу него, е способен да нарани тежко жертвата си или дори да я убие. Подобни деяния подлежат на наказателно преследване за нанасяне на телесна повреда, допълва председателят на полицейския синдикат.
 

Седмица преди Хелоуин случаите на нападения от преоблечени като клоуни извършители зачестяват. В Росток неизвестни извършители, преоблечени като клоуни, се опитали да напръскат с цветен спрей 22-годишен младеж и неговата 20-годишна приятелка. Друг клоун се нахвърлил с бейзболна бухалка и викове срещу 26-годишен мъж. Полицията съобщава, че и в двата случая е започнало разследване по обвинение в опит за нанасяне на тежка телесна повреда.


В Берлин пък двама мъже, маскирани като клоуни, се опитали да оберат един 25-годишен мъж. Единият клоун държал жертвата, а другият заплашвал мъжа с палка. 25-годишният мъж успял да се изплъзне и двамата клоуни побегнали. В ранните часове на миналата събота в Аахен също бяха регистрирани два инцидента -  в рамките на само два часа. По данни на полицията, преоблечен като клоун мъж, изскочил с викове от храстите и изплашил до смърт млад колоездач, който паднал от велосипеда си и бил откаран в болница с охлузни рани. 18-годишен младеж пък  съобщава, че бил преследван от "клоун" с някакъв дълъг предмет.
 

Милиони за сладкиши и костюми

Един друг феномен около Хелоуин пък радва германските търговци на дребно - потреблението. Ирландският народен обичай достигна през 1990-те години и до Германия и обещава добри печалби през тази година. Миналата година в страната са били продадени артикули за Хелоуин на стойност 200 милиона евро. Особено добре вървят перуките, шапките, гримовете, костюмите и други аксесоари. Сладкарската индустрия също печели от фестивала на ужаса в края на октомври. Оборотът със сладкиши, специално приготвени за Хелоуин, достига до 10 милиона евро.
 

Празникът Хелоуин отдавна е станал любим на германците. Това си личи и в селското стопанство и по-точно в отглеждането на тикви. Федералната статистическа служба съобщава, че през 2015 година в Германия са били набрани почти 70.000 тона тикви, което е със 17% повече в сравнение с 2014 година. Към това количество се прибавя и вносът на тонове тикви от чужбина.


Текстът е публикуван тук