Регионът с население 3,6 милиона души, който преди два века е станал свидетел на разгрома на Наполеон при Ватерло, изглежда потопи ключово търговско споразумение между ЕС и Канада.

Миналия петък регионалното правителство на Валония отказа да одобри Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (CETA - лат. букви) с Канада след гласуване в местния парламент.

Според белгийската федерална система всички пет регионални и основаващи се на езиков принцип парламента, представляващи Валония, Фландрия и белгийските френскоговорящи, фламандскоговорящи и немскоговорящи общности, имат широки правомощия по редица въпроси.

Тези въпроси включват международни споразумения, които се отразяват на регионалните интереси, включително и споразумението СЕТА.

Социалистическото правителство на Валония се опасява, че сделката може да подкопае социалните и екологични стандарти и да застраши регионалния селскостопански сектор.

Смята се, че федералната политика също играе роля. Социалистическото правителство на Валония блокира споразумението, но белгийският премиер Шарл Мишел, който е начело на десноцентристко коалиционно правителство, трябва да понесе последиците.

При друг политически контекст те вероятно не биха блокирали СЕТА, каза пред ДПА Дейв Синардет от Свободния университет на Брюксел.

Канада и ЕС предложиха на Валония различни компромиси и уверения, че СЕТА няма да подкопае стандартите, но премиерът на провинцията Пол Маниет не отстъпи.