Народният представител, син на дългогодишния бивш кмет на Хасково Георги Иванов, заяви, че напуска Парламентарната група и става независим, защото не се изпълняват предизборните ангажименти на РБ и той има чувството, че предава избирателите си.

"Твърде знаково е да напускаш групата 15 дни преди президентските избори - много се набива на очи. Човек започва да си прави анализ и да стига до някакви изводи. Чувам, че има някаква „дълга ръка“, която посяга към нашите кметове и общински съветници. Ще видим… Ако се окаже, че има и още един-два подобни случая, явно има „дълга ръка", коментира Зеленогорски, цитиран от БНР.

Той уточни, че тепърва ще разсъждава кой стои зад всичко това.

По думите му всеки е в правото си да решава дали да остане или не в парламентарната група, но де факто Иванов от около година не участвал активно в работата й, не присъствал на нито едно заседание и не се усещало ефективното присъствие.

"Но това е негово лично решение, аз не мога да го виня, че той е преценил, че иска да остане независим народен представител", допълни Зеленогорски.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев обаче заяви, че не е изненадан от решението на Иванов, който беше в опозиционната част от ПГ, и отдавна споделял, че е недоволен от липсата на единство.

Заместникът му в партията Атанас Атанасов също каза, че разбира решението на Станислав Иванов да напусне парламентарната група.

"Благородно му завиждам, че може да има тази свобода да постъпи по този начин, защото това не е парламентарна група", заяви още Атанасов, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че са в ситуация, в която разочароват избирателите си, но се съобразява с необходимостта да не се разваля предизборната кампания, защото е партийно обвързан и дисциплиниран.

ДСБ решава след изборите остава ли в РБ

След президентските избори, в зависимост от политическата обстановка, ще преценим действията си, каза още Атанасов. Той посочи, че при създаването на Блока е решено да бъде извървян "цял цикъл от избори" и президентският вот е последният по това споразумение.

По думите му председателят Радан Кънев настоява те да задържат единството в Блока заради предизборната кампания на Трайчо Трайков.

"Аз се съобразявам с тази позиция. Заради единството на РБ и заради сериозната кандидатура на Трайков, все още крепим тази група", отбеляза Атанасов, но призна, че е всеизвестно, че единството на Блока е "абсолютно имагинерно".

Според депутата решението на кризисната ситуация в страната е: "колосът на глинени крака Бойко Борисов да се срине на изборите"