По-рано днес ДОСТ на Лютви Местан обяви, че ще подкрепи кандидатите на ГЕРБ Цецка Цачева - Пламен Манушев.

По думите на Карадайъ Пламен Орешарски покрива изцяло профила, който ДПС е очертала за бъдещия държавен глава.

На пресконференция след заседание на партийното ръководство Карадайъ припомни какъв е този профил:
"Бъдещият президент трябва да е надпартиен, да осъзнава своята мисия, да бъде убеден демократ, евроатлантик, да има волята да отстоява демократичните достижения, да работи за утвърждаване на правова и социална държава, да бъде чувствителен към правата и свободите на човека."

В профила ДПС включва и изискване президентът "да бъде обединител на нацията, президент на всички български граждани, да работи за международния авторитет на страната и да отстоява нашите интереси в НАТО и ЕС“, разкри лидерът на ДПС, цитиран от "Фокус".

От ДПС не са знаели, че Пламен Орешарски ще се кандидатира за президент, когато от Движението са обсъждали визията за бъдещия президент на страната, твърди Карадайъ.

Нашата оценка за Кабинета „Орешарски“ е положителна, а причината за краткия му мандат (и на миналото Народно събрание също) са били организираните от задкулисието протести и сложното Народното събрание, коментира лидерът на ДПС.

Карадайъ е убеден, че предсрочните избори през пролетта са неизбежни.

Кандидатурата на бившия министър-председател Пламен Орешарски бе издигната от инициативен комитет.

От ГЕРБ коментираха, че ДПС не са отишли на работа, "правят пресконференция в работно време..., за да издигнат за президент и да подкрепят бившия премиер Орешарски".

"Същият този Орешарски, който преди година и половина свалиха. Оттеглиха доверието си от него, а днес ни казаха,че той е един успешен премиер и един човек, който заслужава доверие. Какво излезе, че те сега го подкрепят, а тогава го свалиха, защото е успешен“, заяви депутатът Георг Георгиев.