"Разчитам на хората, които искат да видят президентска институция, която се занимава, ангажира с разрешаването на техните проблеми, която е силна и отстоява мнение, но работи конструктивно с останалите институции, а не воюва с тях, и начело на която има човек, който е компетентен по въпросите на външната и вътрешната политика", посочи в ефира на "България он ер“ кандидатът за държавен глава на коалиция "КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ“.

Той отбеляза още, че разчитам да го подкрепят хората, които не искат да се срамуват от държавния си глава, които искат президент на република България да бъде човек, който генерира доверие и полезна дейност и извън страната, и вътре в нея.

Ивайло Калфин бе призован за коментар и по темата с поредното прекрояване на Изборния кодекс в последния момент.

"Безобразие е да се правят промени сега. На практика вече изборите са започнали, защото кампанията е част от изборите", посочи той.

По думите му при приемането на сега действащия Изборен кодекс,  парламентът е направил много грешки.

"Единственото, което сега трябва да направи е да премахне ограничението за изборните секции в чужбина, за да не се отнема конституционното право на глас на българските граждани", смята Калфин. Всички други промени са промени вече по технологията на изборите, а такива просто не трябва да се правят сега, каза той.

"Всичко това всъщност създава един шум, който отвлича вниманието от предизборната кампания. Такава реално няма в момента. Аз каня от началото на кампанията г-жа Цачева, г-н Радев и г-н Каракачанов на дебат. Те бягат от дебат, бягат от публичност, бягат от залагането на тези", заяви Ивайло Калфин.

ГЕРБ , БСП и Патриотичният фронт имат интерес от налагането на дневен ред на теми, които да отвлекат вниманието от кампанията, посочи още кандидатът за президент. Според Калфин на дневен ред за обществото има редица проблемни теми, които са приоритетни и за чието разрешаване президентската институция може да работи активно в рамките на настоящите си правомощия.

"Едната тема е свързана с външните промени около България, с бежанския натиск към страната ни. Това е външнополитическа тема, по която президента в момента отсъства. Той би трябвало да бъде много по-активен в търсенето на възможности за реадмисия, и който дойде в страната от страни, в които няма конфликти, да бъде връщан обратно", каза още Калфин.

Той посочи, че в момента 80 процента от бежанците в България не са от Сирия и Ирак.

"Има и много вътрешни теми, които вълнуват хората. Това са бедността, ниските доходи, положението на възрастните хора, условията за отглеждане на деца, правата на жените, домашното насилие. Това са теми, на които президентът може да даде, така да се каже, "видимост“, смята Калфин.

Според него това може да стане тогава, когато съветите към президентската институция работят активно и пълноценно, когато държавният глава формулира проблемните въпроси и ги поставя публично, предизвиква обсъждане и търси техните решения с участие на политическите сили, институциите в страната и гражданското общество.

"Господин Плевнелиев например отказва да свика КСНС по темата с бежанците с аргумента, че го бил свикал преди две години. Вие виждате ли логика в това нещо?“, попита Калфин.

*Платена публикация: Коалиция "КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ“

АНКЕТА: За кого ще гласувате?


Kупуването и продаването на гласове
е престъпление