Разговорът се състоя в кабинета на председателя на Народното събрание, като в него освен Бойко Борисов участва и вицепремиерът по коалиционната политика Румяна Бъчварова.

Срещата се проведе по инициатива на съпредседателя на ПФ Валери Симеонов. Заедно с него дойде и кандидатът за президент на НФСБ, ВМРО и "Атака" Красимир Каракачанов.

Сред представителите на РБ бяха министрите на здравеопазването и отбраната Петър Москов и Николай Ненчев, както и председателят на ПГ Найден Зеленогорски.

Срещата се състоя часове, след като ГЕРБ внесе проект за промени в Изборния кодекс, част от които засягат ограничението за максималния брой изборни секции (35) в чужди държави. От партията предлагат то да отпадне, но само за страни членки на ЕС.

Вчера от ПФ заплашиха, че ще оттеглят подкрепата си за кабинета, ако промените бъдат въведени и за Турция.

Днес, след разговора с Борисов, Симеонов заяви пред журналисти:

"Радвам се да ви съобщя, че постигнахме обща позиция, няма да зарадваме опозицията. Смятаме, че правителството може да продължи полезната си за България дейност и в тази връзка промените се постарахме да бъдат минимални. Не виждаме никакво основание за каквито и да е промени на взаимоотношенията в парламента, от една страна, и на тези в правителството от друга страна".

Във всички страни-членки на ЕС без ограничения в рамките на закона и законите на държавите, в които гласуват и нашите граждани, ще има разкриване на секции, потвърди Зеленогорски. В останалите държави законът остава в сила до 35 секции, уточни той.

Депутатите от ДСБ Радан Кънев и Атанас Атанасов обаче са внесли промени в Изборния кодекс, с които предлагат въобще да отпадне ограничението за броя секции в чужда държава, съобщи БТА. От партията, която е част от РБ, но в опозиция, държат промените да важат и за САЩ и Канада.

Относно квадратчето "Не подкрепям никого"

Реформаторите ще внесат предложение гласуваната методика в Изборния кодекс да не се използва в мажоритарни избори, т.е. - президентски и кметски.
По този начин опасенията на обществото, че може да се манипулира вота ще отпаднат и бариерата за парламентарни избори ще остане 4 процента, обясни Зеленогорски.

Каквото Зеленогорски предложи - и така се разбрахме и с патриотите - да го входират веднага, ние ще го подкрепим, заради стабилността и на коалицията, и на направеното от правителството за две години, коментира премиерът Бойко Борисов.

На извънредно заседание във вторник предложенията ще бъдат обсъдени и гласувани.

Междувременно още един повод покачи допълнително напрежението в мнозинството. От партията на вицепремиера Меглена Кунува - ДБГ, заявиха, че ако кандидат-президентът Трайчо Трайков получи значително по-слаб резултат от този на РБ на предишните два избора, ще се оттеглят от властта.

По този повод заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев коментира, цитиран от БНР:

"Никого с нищо не задължаваме. Мен ми звучи като рекет. Какво значи ще напусна? Ами да напусне. Който иска, да напусне. Никой с нищо не го задължаваме. Но смятаме, че все пак дори толерантността има някакви граници, че всичко го правим в името на стабилността. Защото, особено сега, виждате положението, единствено от това се ръководим и го казвам съвсем честно. Някой като чели се радва на това, че в България ще има нестабилност".

В петък пък лично Борисов постави ултиматум на РБ - или да се държат като част от управляващата коалиция, а не като опозиция, или ще си кажат "Довиждане".


КРЪСТОСАН ОГЪН: За ултиматума на премиера към Реформаторския блок

АНКЕТА: Стабилна ли е управляващата коалиция?