Това той каза в ефира на телевизия "Россия 24", предаде ТАСС, цитиран от "Фокус".

Късно снощи президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган подписаха междуправителствено споразумение за изпълнение на проекта за газопровод под дъното на Черно море "Турски поток".

Строителството на двете тръби е до края на декември 2019 г. Опитът в реализиране на морски газопроводи у „Газпром“ е достатъчно голям, смятам, че ние, може би, ще можем да ускорим този график“, каза шефът на "Газпром".

Милер припомни, че морският газопровод ще принадлежи на руската компания.

Строителството на газотранспортната инфраструктура за първата тръба, за доставка на газ на турския пазар, ще се строи от турската компания "Боташ" (Botas).

„За създаването на транзитна инфраструктура на територията на Турция за доставки на газ на европейския пазар в съответствие с междуправителственото споразумение ще бъде създадено съвместно предприятие“, коментира Алексей Милер.

Той говори за две тръби, но руски експерти се съмняват, че това е възможно. Според тях ЕС твърдо държи на позицията си, че ако по втората тръба ще тече газ към Европа, то тя не може да се ползва само от "Газпром".

Морската част на проекта се предвижда да е 910 км, а сухопътната част по турската територия – 180 км. Сумата за строежа на целия проект е 11,4 млрд. евро.

Песимизъм за "Турски поток" изрази и бившият енергиен министър и настоящ кандидат за президент от РБ Трайчо Трайков. Според него подписаното вчера споразумение между Путин и Ердоган е същото, каквото България е подписала през 2008 г. за "Южен поток", а той не се е случил.

АНКЕТА: Ще се реализира ли проектът "Турски поток"?