С писмото министър-председателят Бойко Борисов номинира Кристалина Иванова Георгиева като кандидат на Република България за поста генерален секретар на Организацията на Обединените нации (ООН), съобщи днес МВнР.

Борисов изразява убеждение, че с професионалните и личните си достойнства кандидатурата на Георгиева ще допринесе за разширяване на кръга от способни дами, участващи в надпреварата и ще увеличи шансовете на Източноевропейската група да излъчи следващия ГС на ООН.

Подчертава се разностранният и всеобхватен опит, натрупан от Георгиева като вицепрезидент на ЕК и като комисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи. Този опит, изтъква Борисов, й е позволил да създаде уникална квалификация, необходима за справяне с предизвикателствата, пред които е изправена световната организация.

В писмото се отбелязват и забележителните лидерски и реформаторски качества на Кристалина Георгиева, които я открояват като ключов член на настоящия ръководен екип на Европейската комисия, както и доброто й познаване на процесите на глобално равнище.

На 3 октомври 2016 г. (понеделник) Георгиева ще бъде изслушана от Общото събрание на ООН, се казва в съобщението на МВнР.

По-рано, пред китайската агенция Синхуа, председателят на 71-ата годишна сесия на Общото събрание Питър Томсън уточни, че изслушването ще започне в 17 ч. по Гринуич (20 ч. българско време).

Разбра се също, че три държави членки на Съвета за сигурност на ООН - Русия, Венецуела и Малайзия - са разкритикували писмо на българското правителство, в което Георгиева е определена като "единствения кандидат" на страната (писмото на Борисов). Те са поискали разяснения дали другата българска претендентка, Ирина Бокова, остава в надпреварата, съобщи АФП, като се позова на дипломати.

Възникналата ситуация вчера е била обсъдена на закрито заседание на Съвета на сигурност, съобщи новозеландският дипломат Джерард ван Бохемен, ротационен председател на СС на ООН през септември.

Необходимите разяснения бяха направени и "всичко бе уредено", заяви Ван Бохемен. Ирина Бокова остава в списъка на кандидатите за поста генерален секретар на ООН в "лично качество".

Такава ситуация е допустима, показала юридическата консултация, добави дипломатът.

Външният министър Даниел Митов каза, че Русия не е възразила срещу новата българска кандидатура, а е поискала информация, каквато е била дадена.

"Това е техническо доуточняване, което е било изпратено моментално и на базата на това доуточнение Съветът за сигурност е взел решение да разпространи българското писмо и да допусне г-жа Кристалина Георгиева като официална българска номинация за поста генерален секретар на ООН", обясни Митов, цитиран от БНР.