"Не ви стигат големите далавери и кражби, но опряхте да крадете от храната на децата", обърна се към управляващите председателят на ПГ на "БСП лява България" и на БСП Корнелия Нинова в декларация от парламентарната трибуна, предаде БТА

Тя се позова на информация от Държавната комисия за стокови борси и тържища за официалните средни цени за България на пазара и фактури на фирми, които доставят плодове, зеленчуци и мляко в училищата.

Нинова отбеляза, че ябълки на пазара струват по 98 ст. /за килограм/, а в училище - 4.54 лв.; крушите са по 3.80 лв., а в училище - 6.46 лв.; киви на пазара е по 2 лв., в училище - 7.01 лв.; портокали - 1.10 лв., в училище - 4.26 лв.; моркови - 1 лв., в училище - 6.44 лв.; кашкавал - 10 лв., в училище - 16 лв.; сирене на пазара - 5.30, в училище - 12 лв.

Нинова попита кой позволява на фирмите да доставят на тези цени храната. По думите й министърът на земеделието Десислава Танева трябва да упражнява контрол.

"Кой си позволява до там да ударите дъното да крадете от закуската на децата?", коментира председателят на БСП.

Тя предложи ГЕРБ да си сменят логото на кампанията за предстоящите избори и вместо "Работим за гражданите" да бъде "Крадем от гражданите и работим за себе си".

Всяка фактура, извадена и показана, е извън контекста на общите правила за прилагане на програмата и на практика представлява манипулация в сегашната предизборна кампания, отговори от парламентарната трибуна Десислава Танева.

"Такива са цените от началото на прилагане на мерките. В този период е управлявало и сегашното правителство, и кабинетът "Орешарски”. Фактурите в този период на правителството на сегашната опозиция бяха абсолютно същите”, посочи министърът, цитирана от "Фокус".

По думите ѝ бенефициенти по тези две мерки са и училища, които директно са избрали възможността те да зареждат собствените си ученици с плодове и млечни продукти.

Тя подчерта, че пределните цени на порция плод и млечни продукти в училищата не са променяни от началото на прилагане на схемите - "Училищно мляко" от 2009 г. и "Училищен плод" от 2010 г., обясни земеделският министър. Тя посочи, че пределните цени са 0,68 ст. на порция плодове и зеленчуци и 0,53 ст. на млечен продукт на порция. Тези пределни цени дават възможност според различните плодове и зеленчуци, чийто брой има различен грамаж по отношение на килограмите, да се екстраполира в по-различна цена, заяви Танева.

Тя увери, че правилата за определяне на пределните цени за порция плод и млечни продукти в училищата ще са други и цените ще са по-ниски. В момента се подготвя по-различно определяне на пределните цени, за да се подобри контролът, като ще има пределни цени на доставка, транспортни разходи и логистика.

"Лъжите стават много на брой. Когато социолозите излязат и кажат колко вярва българското общество на политиците, не трябва да се учудваме изобщо от този нисък процент. Само преди няколко месеца бе отправено поредно обвинение за спряна програма в момент, когато ние отваряхме нови приеми. Показаха се разпечатани платежни нареждания, после се каза, че те били фалшиви”, припомни Танева.

Темата по-късно коментира и изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" Румен Порожанов:

"Цените такива, каквито са, включват допълнителни разходи по измиване, пакетиране, те ще бъдат анализирани и коригирани още с приема за тази година. Доставките се правят на порции и трябва да отговарят на изискванията".

По думите му  от няколко седмици върви обсъждане и разговори с представители на различни асоциации за цените.

Потенциалните ползватели на програмата за училищен плод и мляко са над 3500 училища като 85 на сто от тях заявяват и ползват програмата.