Такса "сградна инсталация“ се начислява в сметките за парно и отразява отделената топлина за общите помещения.

Съдят ни на конвейер, чашата на търпението преля, скандираха протестиращите.

По същото време се проведе първото заседание на Върховния касационен съд, който трябва да реши дали таксата ще отпадне или ще се запази.

Съдиите изслушаха и омбудсмана Мая Манолова. Тя подчерта, че жалбите, отправени до нея срещу "Топлофикация София", са се увеличили повече от два пъти. Манолова настоява да се изпълнява европейското законодателство, което забранява плащането на непоискана услуга.

"Аз пледирах в защита на правото на гражданите да изберат да ползват парно или не. В случаите, в които са се отказали да ползват парно, да не дължат такса", каза омбудсманът.

Според него за хиляди българи плащането на 60-80 лв. такса за жилище от около 80 квадратни метра е проблем.

Тя сезира ВКС с искане за произнасяне на тълкувателно решение за това дали трябва отказалите се от парно клиенти да плащат за отделяната в сградната инсталация топлоенергия (такса „сградна инсталация").

„От първия момент на встъпването ми в длъжност буквално съм засипана от жалби на граждани, които се оплакват от високите сметки за парно, от качеството на услугата, от високомерното и често арогантно отношение на столичната топлофикация към клиентите ѝ. И особено - от невъзможността им като потребители да се откажат от ползването на услугата. И наистина е така. Разводът със Столичната топлофикация е практически невъзможен", заяви още Манолова.

Според нея особено трагично е положението на хората, чиито доходи не позволяват да плащат за парно.

„Те са се отказали от получаване на топлоенергия, изключили са и дори са демонтирали радиаторите в жилищата си, мръзнат и въпреки това плащат прословутата "сградна инсталация", аргументира се Манолова.

Тя не се ангажира да прогнозира кога съдът ще реши за таксата.