Това каза президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев в словото си на церемонията в София по връчване на представителното знаме на Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО в България, предаде БТА.

С ритуала се отбелязва една година от активирането на Щабния елемент. Събитието отбелязва и постигнатите пълни оперативни способности на структурата.

"Днес сме изправени пред необходимостта от преосмисляне и адаптиране на визията за колективната отбрана с цел гарантирането на свободна, мирна и единна Европа", посочи държавният глава. Той заяви, че само заедно ще преодолеем предизвикателствата и ще устоим на всяка криза.

По думите му, отчитайки фундаменталните промени в геополитическата среда, сме изправени пред необходимостта да се справяме с нов тип заплахи и рискове за националната сигурност и сигурността на нашите съюзници.

"Действията на Русия в Източна Украйна, незаконното анексиране на Крим, замразените, но тлеещи конфликти в близост до нашите граници, надвисналата заплаха от терористични групировки придават допълнителна тежест на общите ни усилия да защитим своя суверенитет и демократична държавност, като развиваме способности за надеждно възпиране на заплахи отвсякъде и от всякакъв вид", каза президентът Плевнелиев.

В церемонията участваха също министърът на отбраната Николай Ненчев, началникът на отбраната ген. Константин Попов и командващият на Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол адмирал Мишел Хауърд.

Щабният елемент превърна в реалност усилията на страните членки на НАТО да демонстрират солидарност, единство и обединяване силите и в името на общата ни сигурност. Днес повече от всякога е важно да осъзнаем, че мирът и сигурността имат висока цена и тяхното гарантиране в условията на нарастващи хибридни заплахи можем да постигнем само ако бъдем единни съпричастни и подготвени”, каза Николай Ненчев.