"Аз не си спомням навремето нито БСП, нито Първанов, нито Орешарски да са питали най-голямата партия, когато пращат кандидатура. Някой тогава да е дошъл да ме пита мен, да ми иска мнението, на ГЕРБ? Не. Така че пожелавам им успех на вота. А право на Ирина Бокова е да не се откаже от надпреварата", заяви Борисов пред журналисти в Луковит, цитиран от "Фокус".

Така той коментира намерението на БСП да събере подписи и да внесе вот на недоверие срещу кабинета за провал във външната политика. Повод стана решението на правителството да смени кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН с тази на Кристалина Георгиева.

Вчера от БСП заявиха, че решението на управляващите е предателство към националния интерес, който Борисов се е оказал слаб да защити. Социалистите уточниха, че има и други причини, по които правителството се проваля във външната политика, като една от тях например са санкциите срещу Русия.

От АБВ също изразиха възмущението си от действията на кабинета, заявиха, че те заслужават вот на недоверие и настояха външният министър Даниел Митов да напусне поста.

Днес обаче от партията поставиха ултиматум на БСП - ще подкрепят вота на недоверие, само ако това бъде договорено на среща лично от лидерите на двете партии - Георги Първанов и Корнелия Нинова. Засега няма отговор от БСП.

Социалната политика - 100% безплатно

В Луковит Бойко Борисов откри Регионалната система за управление на отпадъците и заяви, че това са 22,3 млн. лева дългосрочна инвестиция в екология и здравето на 86 670 жители от пет общини в региона. Той обеща, че от бюджета ще бъдат отпуснати и 1,5 млн. лева за рекултивиране на старото сметище в града.

Премиерът присъства и на откриването на саниран блок по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Той изтъкна, че санирането на блока струва по-малко от лихвите за два дни за АЕЦ „Белене”.

"На всеки два дни, ако не бяха Корнелия и Първанов, щяхме по един блок да даваме на българите 100% безплатно. С КТБ замина една магистрала "Хемус" готова. Всяко управление е донесло тотална щета на България. Милиард и триста милиона трябва да платим за това, което 2006 г. Първанов и БСП са приели за "Белене" без да подпишат договор, без нищо", каза още Борисов.

По думите му самите хора казвали как БСП са ги лъгали 25 години и сега трябвало да си понесат отговорността, "защото като дойдем ние, само плащаме".

"2,5 милиарда за двете централи - "Марица" 1 и "Марица" 3, и за двата реактора сме платили тази година, плюс, без да усети никой, всички щети по КТБ - 3,7 милиарда лева. Това е само с парите, които събрахме от борбата с контрабандата", добави премиерът.

Тай обяви, че по 1 милиард лева на година ще заделя държавата за саниране на жилищни сгради.

"Тези пари съм ги събрал от контрабандистите и от това, което се крадеше. Премиерът добави, че в момента по програмата за енергийна ефективност се работи по 900 жилищни сгради, а 4500 чакат", подчерта Борисов.

Жителите на блок "Светлина" в Луковит пък му подариха ключ за сградата.

За кандидат-президента на ГЕРБ - в неделя

По повод президентските избори Борисов каза, че в неделя, когато ГЕРБ ще представи кандидат-президентската си двойка, ще говори по темата. Той покани журналистите същия ден в 11.00 часа в НДК.